bloggaaminen erikoispostaus

Vuoden 2022 matka-aakkoset

Vuosi 2022 on taputeltu aikoja sitten ja isoin yhteenveto matkavuodestakin jo tehty, mutta halusin vielä kerran palata muistelemaan viime vuotta matka-aakkosten merkeissä. Tämä postaus on keikkunut luonnoksissani ihan liian kauan, sillä vaikka matkavuosi 2022 olikin todella tapahtumarikas, ei se aakkosten näkökulmasta selvästikään ollut tarpeeksi monipuolinen: on nimittäin ollut todella vaikea keksiä jokaiseen kirjaimeen jotakin.

A – ALANYA

Turkin Alanya oli yksi niistä kohteista, jonne en uskonut ikinä matkustavani. Korona-ajan eristys ja vähäinen matkustelu olivat kuitenkin selvästi tehneet tehtävänsä, sillä menin pahimmassa reissukuumeessa nappaamaan halvan pakettimatkan Alanyaan. Viikko sujui ihan mukavasti (jos ei oteta kantaa matkanjärjestäjään), mutta en usko enää koskaan palaavani kaupunkiin. Liikaa turisteja, liian vähän luontoa ja liian… en edes oikein osaa sanoa mitä, mutta jotain vähemmän miellyttävää kuitenkin.

B – BOMBA

En ole koskaan ollut mikään kylpyläihminen – päinvastoin! Olen aina ajatellut ne eläkeläishommiksi, enkä suorittajaluonteeni kanssa ole oikein nähnyt niissä mitään järkeä. Bomba kuitenkin yllätti täysin! Reissu oli kaiken kaikkiaan huikea, ja Bomba passeli paikka aikuiseen makuun! Uusintareissu on haaveissa tänäkin vuonna.

C – COMMANDORE LUOKAN HYTTI

Pääsin PR-matkalla yöpymään Commandore-luokan hytissä, ja voin sanoa, että tämä kokemus muutti käsitykseni risteilyistä täysin! Hytti oli niin mukava, etten olisi halunnut poistua sieltä lainkaan, haha! Toivon, että seuraavallakin risteilyreissulla olisi mahdollista yöpyä yhtä mukavasti.

D – DETUR

Surullisen kuuluisa Detur… Malliesimerkki siitä, kun mikään ei mene putkeen. Parempi, ettei koko reissua edes sen enempää muistele, sillä alkaa vaan ärsyttää.

E – ERÄMESSUT

Erämessut järjestettiin taas useamman vuoden tauon jälkeen! Oli kiva päästä paikalle, sillä olen ollut ensimmäisillä messuilla muutaman kuukauden ikäisenä ja siitä eteenpäin aina, kun Erämessut vaan on järjestetty. Metsästys tai kalastus ei oikeastaan kiinnosta, mutta koirat ja retkeily sitäkin enemmän. Onneksi messuilta löytyy jokaiselle ulkoilijalle jotakin!

F – FLAMINGO

Kävin ensimmäistä kertaa ikinä Vantaan Flamingossa! Reissu oli kaikkea muuta kuin onnistunut (emme tajunneet, miten ruuhkainen paikka voi olla, emmekä siis mahtuneet kylpylään aikuisten puolelle, emmekä myöskään ravintoloihin), mutta kaikesta oppii! Lähinnä huvitti, miten ”helpolla” olemmekaan aiemmin hotellivierailuilla päässeet, sillä olemme vain marssineet haluamiimme paikkoihin sen kummempia miettimättä.

G – GOLDEN DOME 

Iisalmen Golden Dome on varmasti yksi ikimuistoisimmista hotelleista viime vuodelta! Yöpyminen oli osa Iisalmi & tienoot -yhteistyötä, ja oli kiva päästä tutustumaan itselle entuudestaan tuntemattomaan hotelliin.

H – HAMAM

Kylpyläteema jatkuu. Pääsimme Turkin reissulla tutustumaan pariinkin eri hamamiin, ja molemmista jäi varsin hyvä fiilis. Alkuun intensiivinen pesu ja hinkkaus tuntuivat hieman epämiellyttäviltä ja ”tunkeilevilta”, mutta toisella kerralla osasimme jo nauttia enemmän!

I – IISALMI JA TIENOOT

Sain kunnian toimia Iisalmi ja tienoot -somelähettiläänä koko viime vuoden ja pesti jatkuu tänäkin vuonna. Viime vuoden seikkailut olivat todella mielenkiintoisia ja blogini näköisiä: pääsin telttailemaan Tiilikkajärven kansallispuistossa, lenkkeilemään laaman ja poron kanssa, melomaan ja fiilistelemään Savon kaunista luontoa sekä tutustumaan moniin kulttuurikohteisiin! Odotan innolla, että pääsen taas Pohjois-Savoon tutustumaan uusiin paikkoihin ja tyyppeihin!

J – JOKIRISTEILY

Yöllinen risteily pitkin Tonavaa oli ihana ja ikimuistoinen kokemus! Oli jotenkin maagista päästä ihailemaan Budapestin kaunista kaupunkia joelta. Suosittelen lämpimästi jokaiselle Budapestiin matkaavalle!

K – KANSALLISPUISTO

Tänä vuonna tuli käytyä kaikkiaan kuudessa kansallispuistossa: Kolilla, Oulangalla, Tiilikkajärvellä, Liesjärvellä, Torronsuolla ja Salamajärvellä. Näistä Koli, Oulanka ja Salamajärvi olivat minulle entuudestaan tuntemattomia.

L – LAURINMÄKI

Laurinmäki Janakkalassa pitää edelleen pintansa yhtenä lemppareimpana kotimaan kohteena. Laurinmäki on mielestäni kaunis ja mielenkiintoinen kaikkina vuodenaikoina, ja ehkä juuri siksi siellä tulee käytyä niin usein.

M – MATKAILUAUTO

Matkailuautohaaveet eivät ole sammuneet – päinvastoin. Koko viime vuoden laskeskelimme ja suunnittelimme, mutta emme silti uskaltaneet investoida matkailuautoon (tai edes reissupakuun), sillä menimme tosiaan ostamaan omakotitalon kesän lopussa. Jospa vihdoin tänä vuonna? Tai edes jonkinlainen reissu vuokrapakulla, jos ei muuta!

N – NUUKSION KANSALLISPUISTO JA HOTELLI

Alkuvuodesta pääsin yhteistyön tiimoilta tutustumaan juuri avattuun Polku Nuuksio -nimiseen hotelliin, joka sijaitsee Nuuksion kansallispuiston sisällä. Samalla pääsin antamaan kansallispuistolle uuden mahdollisuuden, sillä ensikohtaamisemme ei mennyt aikoinaan kovinkaan hyvin… Reissu oli todella mukava, ja muistelemme sitä vieläkin lämmöllä!

O – ONNETTOMUUS

Elokuu ei alkanut lomien jälkeen kovinkaan hyvissä merkeissä, sillä ajoin Porissa pahan kolarin. Onnekseni suuremmilta henkilövahingoilta säästyttiin, mutta auto meni lunastukseen. Luonnollisesti tämä vaikutti paljon loppuvuoden reissuihin ja tuli karvaalla tavalla huomattua, miten riippuvainen autosta onkaan ollut. Esimerkiksi luontopolkujen kiertäminen kävi käytännössä mahdottomaksi ilman autoa.

P – PIENI KARHUNKIERROS

Tämä oli yksi lempi kierroksistani koko vuoden aikana – siitäkin huolimatta, että ihmisiä riitti ja portaat olivat liukkaat! Rakastuin muutenkin Rukaan palavasti, ja Pieni Karhunkierros tuntui lisäävän bensaa liekkeihin. Haluaisin kovasti palata Oulangan kansallispuiston maisemiin vielä jonain syksynä, sillä uskon ruskan väreissä loistavan maaston olevan myös taianomainen!

Q – QMA KESÄ

Kesä ei ollut lainkaan sellainen, minkälaiseksi olin sen etukäteen suunnitellut. Se ei sisältänyt äkkilähtöjä, uusia maita tai kohtaamisia. Näiden tilalle tulivat ensin pidempi sairaalareissu ja sitten toipuminen uudessa kodissamme. Alkuun olin katkera, mutta heti kun pääsin alkukiukusta yli, aloin nähdä kesän (joka oli ihan superlämmin, aurinkoinen ja ihana!) ja uuden kotimme parhaita puolia. Aloin nauttia hiljaisista hetkistä terassin portailla; ihailin siellä monet auringonnousut ja -laskut.

R – RUOTSI

PR-matka vei minut piiiiiitkästä aikaa Tukholmaan! Olin kuin lapsi lelukaupassa, sillä kaikkialla tuntui olevan niin hurjan paljon kaikkea hienoa ja kiinnostavaa. Pääsimme tutustumaan muutamaan erilaiseen museoon sekä sympaattiseen puutarhaan, jonne olisin voinut muuttaa pysyvästi.

S – SUOMENLINNA

Teimme ihanan keväisen retken Suomenlinnaan, vaikka itse hieman vastustelin. En ole koskaan ollut mikään erityinen Helsinki- tai Suomenlinna-fani, mutta täytyy sanoa, että reissu oli todella onnistunut! Saa nähdä, otammeko heti perään tänäkin keväänä uusinnan.

T – TALLINNA

Tallinnassa tuli piipahdettua vuoden aikana jopa kaksi kertaa! Kaupungilla on aivan erityinen paikka sydämessäni, ja olen ehkä hieman tietoisestikin vältellyt sinne menoa useamman vuoden. Nämä pari reissua olivat kuitenkin varsin onnistuneita, ja oli kiva huomata, ettei kaupungin tietynlainen taika ole kadonnut minnekään!

U – UNKARI

Unkari oli toinen uusista maista Turkin lisäksi vuonna 2022. Lähdimme matkaan hieman skeptisinä, sillä harva Euroopan maa on parhaimmillaan joulukuun vesisateessa. Ennakkoluulot sai kuitenkin heti heittää narikkaan, sillä Budapest vei meidät mennessään, ja ihastuimme kaupunkiin täysin!

V – VUOSAARENHUIPPU

En vieläkään voi uskoa, että löysin Helsingistä jotain niin kaunista ja erikoista kuin Vuosaarenhuippu! Yhdistimme vuoren valloituksen samalle reissulle Flamingon kanssa, ja oli ihanaa, että vaikka kylpylä ja hotelli eivät olleetkaan parhaita mahdollisia, niin Vuosaarenhuippu vei kyllä hyvällä tavalla mennessään!

W – WILLA ADELIINA

Pääsin yhteistyön tiimoilta majoittumaan Willa Adeliinaan Pohjanmaalle. Reissu oli yksi vuoden parhaimmista, ja se sisälsi mielettömästi naurua ja ulkoilua! Voi kumpa samanlaisen reissun pääsisi toteuttamaan tänäkin vuonna!

X – ??

En edes yritä keksiä tähän mitään…

Y – YHTEISTYÖT

Pääsin tänä vuonna toteuttamaan monta mielenkiintoista yhteistyötä sekä täällä blogissa että Instagramin puolella. Iisalmi & tienoot -yhteistyö on ehdottomasti ollut suurin projekti, mutta sen rinnalla on ollut yhteistyötä muun muassa Visit Stockholmin, Tallinkin ja yksittäisten hotelli- ja majoituspalvelujen kanssa.

Z – ZZZZ…..

Yöuniin tuli viime vuonna panostettua uuden teltan ja makuupussin muodossa. Odotan innolla, että pääsen testaamaan niitä myös talviolosuhteissa!

Å – ÅBO

Rakkaista rakkain Turkuni! Koti-ikävä on ollut tänä vuonna ihan järkyttävän suuri, vaikka nykyisessä kodissamme viihdynkin. Kerron teille salaisuuden, nimittäin kun eräänä viikonloppuna Turku-ikävä iski erityisen kovaa, lähdin ajamaan täältä Hämeestä Kupittaan Cittariin, ja ostin tiskiltä kolme lohi-vuohenjuustosalaattia. Tulin kotiin, ja elin koko seuraavan viikon salaateilla (ja Pepsi Maxilla), muistelin kaikkia hyviä hetkiä Piispiksellä ja aloin etsiä Turusta sekä mökkiä että sijoituskämppää.

Ä – ÄKKILÄHDÖT

Tuntuu, että koko vuosi oli äkkilähtöjä – jokaisessa mahdollisessa suhteessa. Lähdimme ex tempore milloin mihinkin, jätimme pakkaamiset liian usein viime tippaan ja ostimme jopa yhden oikean äkkilähdönkin. Toivotaan, että tämä vuosi on muuten seesteisempi, mutta ne oikeat äkkilähdöt on edelleen ihan kivoja!

Ö – ÖRÖN SAARI

Örö oli kovasti suunnitelmissa, kun alkuvuodesta mietimme kevään ja kesän kotimaan matkoja. Jostain syystä reissu kuitenkin jäi vain toteuttamisasteelle, sillä vaikka kohde listallamme keikkuikin, emme koskaan saaneet aikaiseksi lähteä sinne. Ehkä tänä vuonna?

Lue myös: Vuoden 2020 matka-aakkoset

(18) Kommentit

 1. Täytyypä laittaa itsekin mieleen tuo Bomba, ei kuulosta yhtään huonolta. Järvisydämeen on tarkoitus parin viikon päästä lähteä, ja muistan että sinun kokemus ei ollut kovin hyvä… Saapa nähdä miten meillä menee.

  Erämessut pitää laittaa mieleen, enpä ole niillä ikinä käynyt. Ja Turkua on itselläkin ikävä, yli kahdeksan vuotta siellä tuli opiskellessä vietettyä. Suomen hienoin kaupunki!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Bombaa voin kyllä suositella koko sydämestäni! Kaikki kylpylästä hotellihuoneisiin, ruokaan ja palveluun oli ensiluokkaista 🙂 Ja suosittelen myös Erämessuja! Moni ensikertalainen yllättyy, että ”tällaistako täällä on?”, kun ne niin vahvasti liitetään metsästykseen ja kalastukseen, vaikka siellä on paljon mielenkiintoista myös ihan tavallisille retkeilijöille ja ulkoilijoille!

 2. Hienot aakkoset! Tuo Flamingo on kyllä yks… Me vältetään Jumboa ja sitä kuin ruttoa viikonloppuisin, eikä siellä oikein muutenkaan tule kovin usein asioitua kuin pakon edessä esim. Forexilla tai jossain erikoisliikkeissä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   En usko, että mekään enää toista kertaa tonne eksytään 😀 Yksi kerta riitti.

 3. Olipa kiinnostava kokonaisuus!

  Flamingosta olen kuullut samaa, joten ei koskaan tullutkaan käytyä siellä. Turun Caribia ei yleensä ole niin täynnä.

  Mitä tulee terveyteen, joskus kroppa ikään kuin viestittää tällä tavalla, että on aika pysähtyä. On ehkä suunnanvaihdon aikaa tai muuten vain hengähdystauon. On tuttu ilmiö itsellenikin.

  Onneksi lopuksi kaikki järjestyi parempaan päin.

  Seikkailurikasta vuotta 2023 sinulle!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Caribia oli aikoinaan kovassa käytössä itselläni, kun yliopistolta oli helppo luentojen jälkeen loikkia sinne lillumaan 😀 Siellä tosiaan harvoin oli ruuhkaa – tai sitten aika on kullannut mustot!

   Kiitos, teille myös seikkailurikasta vuotta!

 4. Tosi hyvinhän näihin keksit juttuja, vaikkei lukija tiedäkään kuinka pitkään sitä pohtii näihin kirjaimiin ”vastauksia” 😀 helppo se on todeta kun juttu on valmis 🙂 en itse keksis kyllä kaikkiin vastauksia… Kiva tästä tuli 🙂 Hyvä tietää tosta Flamingosta, ettei mekään sinne vahingossa eksytä. Bomba olis kyllä joskus myös kiva kokea!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Heh, kyllä tän kanssa kuule taisteltiin 😀 Tuntuu, että kaikki vuoden aktiviteetit ja/tai paikat alkoivat aina samoilla kirjaimilla..! Ja joo, jos vaan voi valita, niin ehdottomasti Flamingon sijasta Bomballe!

 5. Suomenlinnassa pyrimme käymään aina silloin tällöin, mutta lopulta tapaamme siellä harvakseltaan käydessämme huomata, että hei, edellisestä kerrasta on taas(kin) ehkä vaikka viisi vuotta!
  Örö kannattaa ehdottomasti pitää listalla.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Niin se aika vaan menee! 🙂 Ja jep, koetetaan, josko tänä vuonna päästäis vihdoin Örön saarelle!

 6. Näitä on aina mukava lukea. Tuo onnettomuus ei kuitenkaan ollut kivaa luettavaa, onneksi henkilövahingoilta säästyttiin! Itseä hieman muuten harmittaa tuo, että en ole tuolla Iisalmen Domessa majoittautunut. Pari varausta on sinne jo ollut, mutta korona-aikaan se oli suljettuna lopulta ja jouduin vaihtamaan majoitusta.

  Mukavia reissuja ja tulevia aakkosia tälle vuodelle!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Toivottavasti pääsisit jossain vaiheessa Domeen majoittumaan – se on kyllä elämys! 🙂

   Kiitos, ja sinnekin mahtavaa reissu- ja seikkailuvuotta! 🙂

 7. Kivat vuoden reissukokemukset! Onnettomuus ei niinkään. Olen aina innoissani, jos joku mainitsee savon, joten mukava kuulla, että teit projektia Iisalmen kanssa! Minulla on blogissa pari kirjoitusta reissupakun kanssa matkustamisesta (hyvät ja huonot puolet), mikäli aihe vielä pyörii mielessäsi. Ostin aikoinani omani vähän hetken päähänpistosta, ja jälkeenpäin ajatellen sitä olisi tosiaan voinut testata edes parin viikon reissun verran ennen ostoa. Ehkä joku firma tekisi kanssasi yhteistyötä tämän suhteen, niin pääsisit testaamaan?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Savo on vienyt mennessään! On ollut kivaa palata paikkoihin, joissa tuli kaikki lapsuuden kesät ja lomat vietettyä 🙂 Ja kiitos vinkistä, käyn kurkkaamassa sun kokemuksia reissupakuilusta! 😀

 8. Commo hytit 💙

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Parhautta!

 9. Monta kivaa seikkailua ja hetkeä kuului vuoteesi. Ja myös näköjään tuo O, ei varmasti niin kiva hetki. Tällä lailla listattuna ja muisteltuna nopeasti menevään vuoteen mahtuu lopulta todella paljon kaikkea tapahtumaa. Tuo Iisalmen majapaikka näyttää ihanan sympaattiselta ja jotenkin hienon suomalaiselta.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Jep! Monesti tulee tuskailtua loppuvuodesta, että ”mitää ei taaskaan ole tullut tehtyä tai nähtyä”, mutta kun hetken miettiin, niin kyllä vuoden aikana vaan on monesti sattunut ja tapahtunut kaikenlaista! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *