Varsinais-Suomi vinkit

Somero yllättää: 10 erilaista kesäkohdetta

Pääsin mukaan Visit Someron järjestämälle pr-matkalle muutaman muun matkabloggaajan kanssa. Kahden päivän aikana ehdimme kiertää monta somerolaista kesäkohdetta, ja halusin tulla vinkkaamaan niistä tännekin. Somerohan sijaitsee siinä mielessä keskeisellä paikalla, että sieltä on kohtuullinen matka niin Helsinkiin, Turkuun kuin Hämeenlinnaankin, joten sinne on helppo piipahtaa vaikka päiväreissulle. Jos siis kaipaat loppukesään tekemistä, nappaa vinkit talteen!

Pr-matka: Visit Somero

1. Häntälän notkot

Jos kaipaat kesääsi alppimaisemia, kannattaa suunnaksi ottaa Someron Häntälän notkot! Tänne kannattaa ehdottomasti matkustaa vähän kauempaakin, sillä en muista missään muualla Suomessa törmänneeni vastaavanlaisiin maisemiin.

Alueella mutkittelee noin kolmen kilometrin pituinen luontopolku, jossa pääsee näkemään parhaat palat nousuineen ja laskuineen. Matkalla kannattaa yrittää bongata äärettömän harvinaista perhosta, pikkuapolloa, josta Häntälän notkot on tunnettu. Pikkuapollon lisäksi alueella viihtyy monia muitakin harvinaisia hyönteisiä ja kasveja. Löytyy sieltä myös vähemmän harvinaisia eläimiä, kuten hiehoja (eli lehmäkokelaita), joiden laitumella luontopolku kulkee. Huomioithan, että koiria ei saa tuoda alueelle laidunaikana edes kytkettynä!

Me pääsimme nauttimaan Häntälän notkoista eräopas Hessu Anttilan johdolla. Olen vieraillut Häntälän notkoilla aiemminkin, mutta pakko myöntää, että oppaan kanssa notkoista sai huomattavasti enemmän irti! Hessu kertoi meille todella kattavasti paitsi alueelta löytyvistä lajeista, myös siitä, miten notkot muokkautuvat vuodenaikojen mukaan. Tulvavesien vaikutuksesta rinteet saattavat sortua, ja alhaalla mutkitteleva joki ”vaihtaa paikkaa”. Lisäksi hän vastaili ihailtavan kattavasti ja rauhallisesti meidän (ehkä hieman hassuihinkin) kysymyksiin.

2. Muotiputiikki Helmi

Jatketaan uskomattomien vierailukohteiden listaa ja siirrytään seuraavaksi Muotiputiikki Helmeen, joka lienee yksi tunnetuimmista somerolaiskohteista. Se on omistaja Anita Hallapuron toteutunut unelma, jossa myydään persoonallisia mekkoja ja kellohelmoja todella laajalla kokohaitarilla. Löytyypä sieltä nykyään miesluola sekä sisustus- ja lastenvaatepuoli.

Helmi ei ole pelkkä kauppa, vaan kyseessä on ennen kaikkea elämys. Liikkeestä saattaa löytää ihan mitä tahansa, ja jokaisella tavaralla tuntuu olevan oma tarinansa: pinkit kattokruunut ovat Anitan tuunaamia, ikivanha Flipper on löytynyt huutokaupasta, tienvarsikyltit taas suoraan Jenkeistä. Osa mekoista on Anitan suunnittelemia ja ne on valmistettu Ranskassa.

Rekkien välistä kuuluu Anitan hersyvä nauru, ja liikkeen ovi käy koko ajan. Sana muotiputiikista, sen omistajasta ja hänen pinkistä Cadillacistaan on kiirinyt laajalle, ja Helmeen tuleekin bussilasteittain vieraita ympäri Suomen.

3. Piipahda Pellavaenkelissä ja vieraile Suurpetojen poluilla – karhu, susi ja ahma erämaaluonnossa -valokuvanäyttelyssä

Pellavaenkeli on pieni ja sympaattinen paikallisia käsitöitä ja herkkuja myyvä liike Someron keskustassa. Valikoimasta löytyy niin pellavalakritsia ja -öljyä kuin pieniä sisustusesineitä ja koruja.

Pellavaenkelin tiloissa on myös kesän ajan nähtävillä ammattiluontokuvaaja Päivi Arvosen valokuvanäyttely, jonka päätähtiä ovat karhu, susi ja ahma. Näytillä on toinen toistaan mykistävämpiä otoksia, joita voisi katsella tuntitolkulla. Suden katseessa on jotain maagista, ja karhu taas herättää kunnioitusta pelkällä olemuksellaan.

4. Heittäydy Härkälän kartanon historiaan ja vieraile erikoisnäyttelyissä

Härkälän kartanoa on vaikea kuvailla. Toisaalta se on hyvinkin perinteinen kartano kauniine miljöineen, mahtipontisine maalauksineen ja huoneineen, mutta toisaalta taas jokaisen oven takana kävijää odottaa yllätys. Milloin pelmahdat keskelle Kiina-aiheista näyttelyä, milloin taas löydät itsesi lelu- tai nukkenäyttelystä. Yhdessä huoneessa on täytettyjä eläimiä (kuten Suomen viimeinen jääkarhu), toisessa taas samuraitarvikkeita. Ja kun pää on pyörällä tästä kaikesta, astelet kuvankauniille takapihalle, joka on kuin suoraan jostain vanhasta elokuvasta. Patsaat, kuusiaita ja järvimaisema luovat mielenkiintoisen kontrastin sisätilan näyttelyille.

Me saimme nauttia omistajapariskunnan, Raino Hurmeen ja Soili Suominen-Hurmeen, vetämästä esittelykierroksesta, ja voin lämpimästi suositella sitä ihan kaikille. Tarinoiden myötä kartanon taulut ja koriste-esineet tuntuvat heräävän henkiin, ja värikkäästi kerrottuihin tarinoihin on helppo hypätä mukaan. Ihailin myös aidosti sitä, miten paljon tietoa niin monen eri maan historiasta erityisesti Rainolla oli.

5. Hiidenlinna – vauhtia kaikenikäisille

Vauhtia päivään saatiin Hiidenlinnasta, joka on eräänlainen ”toimintakeskus” keskellä metsää. Alueelta löytyy seikkailupuisto, Lappi-maailma poroineen ja kullanhuuhdontoineen, eläinpiha, ravintola, buggy-karting sekä tietenkin itse Hiidenlinna, joka on taiteilija Reino Koivuniemen taidonnäyte. Alunperin hän rakensi linnan itselleen kodiksi, mutta vuosia siellä asuttuaan hän päätyi myymään sen eteenpäin, ja nyt paikalla komeilee yhtä sun toista aktiviteettia.

Hiidenlinnassa löytyy taatusti tekemistä monen ikäiselle. Eniten sieltä toki löytyy lapsille ja nuorille suunnattua tekemistä, mutta myös aikuiset viihtyvät paikassa – erityisesti, jos seikkailuhuvipuistot ja kiipeily ovat lähellä sydäntä. Minulta jäivät kiipeilyt tänä vuonna välistä, mutta sen sijaan kävin ajamassa buggylla sekä huuhtomassa kultaa (ei kerrottavaa jälkipolville) sekä rapsuttelemassa poroja.

6. Ruokaile Rantatuvassa tai Jussin baarissa

Reissun aikana kävimme syömässä sekä Jussin baarissa että Rantatuvassa. Jussin baarissa nautimme maittavan lounaan molempina päivinä, ja oli kiva huomata, minkälaisesta kyläläisten ”olohuoneesta” oikein oli kyse. Molempina päivinä baari oli täynnä porukkaa ja iloisia kohtaamisia, joita oli hauska seurata vierestä.

Rantatupa oli myös todella positiivinen uusi tuttavuus. Vietimme siellä mukavan illan hyvää ruokaa syöden ja Somero-opas Ensi Kultaa kuunnellen. Rantatupa on kausiravintola, joka on auki vain kesäaikaan. A la carte -listalta on saatavilla paljon herkullisia annoksia, jotka ainakin meidän seurueessa aiheuttivat (harvinaisen) syvän hiljaisuuden kaikkien keskittyessä annoksiinsa.

Ravintolan yhteydessä toimii myös pienehkö motelli, joka tarjoaa majoitusta vuoden ympäri.

7. Majatalo Myötätuuli ja Norsukesäkahvila

Somerolla tuntuu, että useammalla yrittäjällä on lähtenyt homma (positiivisessa mielessä) käsistä. Yksi näistä on Olla-Riitta Mäkelä, joka omistaa keskustan Olla-hotellin sekä Majatalo Myötätuulen ja sen yhteydessä toimivan Norsukesäkahvilan – sekä vaatimattomasti myös Suomen suurimman norsukokoelman!

Norsuja on kirjaimellisesti kaikkialla: ovimatoissa, pöytäliinoissa, kahvikupeissa sekä tietenkin koriste-esineinä ulkovarastoissa ja sisätiloissa. Myös värikirjo on kaikkea valkoisen ja mustan sekä vaaleanpunaisen ja keltaisen väliltä. Osa on hyvin aidon näköisiä, osa taas enemmänkin sarjakuvamaisia.

Meillä oli onni saada kuulla Ollan itsensä kertomana Myötätuulen ja Norsukesäkahvilan tarinat: miten vanhasta kyläkoulusta tuli majatalo, jossa vierailee satunnaisia ohikulkijoita sekä vakituisia vierailijoita, ja miten alkujaankin jo kunnioitettavan kokoinen norsukokoelma ikään kuin räjähti käsiin Ollan saatua reilun 35 000 norsun kokoelman perintönä.

8. Mäkilän traktorimuseo – kahden ikämiehen taidonnäyte

Ehkä suurin yllättäjä koko Someron reissulla oli Mäkilän traktorimuseo! En todellakaan kuulu minkäänlaisten ajoneuvojen faneihin, joten en myöskään uskonut erityisemmin kiinnostuvani traktorimuseosta. Toisin kuitenkin kävi! Museon omistajat, yli 80-vuotiaat veljekset Heikki ja Pekka Mäkilä hurmasivat vaatimattomuudellaan, ja museo taas sai minut puolelleen todella selkeillä ja informatiivisilla esitteillä. Jokaisen traktorin kyljessä oli A4, jossa oli tarkkaan kerrottu, mitä vuosimallia mikäkin kone oli.

Oli kiva nähdä, että museossa vieraili hyvin eri-ikäistä porukkaa: meidän lisäksemme siellä oli muun muassa äiti pienen poikansa kanssa sekä pari hieman vanhempaa henkilöä. Voinkin kuvitella, että jollekin pienelle (tai miksei vähän suuremmallekin) traktorifanille paikka on on todellinen paratiisi.

Erityisen Mäkilän traktorimuseosta tekee se, että kaikki sieltä löytyvät traktorit ovat käyttökunnossa. Veljekset ovat huutaneet niitä huutokaupoista ympäri Suomen ja korjanneet sitten kuntoon. Kuulemma moni traktoreista oli ostohetkellä todella huonossa kunnossa, mutta osaavissa käsissä niistäkin on saatu käyviä koneita. Löytyipä museosta Suomen vanhin traktorikin, joka täyttää parin vuoden päästä 100 vuotta! Saa nähdä, onko silloin luvassa kakkukahvit.

9. Nauti taiteesta taidekeskus Kivimeijerissä & Someron Kulttuurigalleriassa

Kaupungin kulttuurigalleriana toimiva Aholan talo sijaitsee Someron keskustassa. Sieltä löytyy sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä. Yksi pysyvistä näyttelyistä on Kaija Aarikan elämäntyöhön keskittyvä näyttely, joka on kokonsa puolesta ainutlaatuinen koko Suomessa. Kaija Aarikka oli syntyperäinen somerolainen, ja näyttely on pysyvä osa Aholan talon kulttuurigalleriaa (tosin esillä olevia esineitä vaihdetaan ajoittain). Toinen pysyvä näyttely on Someron veteraanien ja sotainvalidien Perinnehuone, jossa on esillä somerolaisten lahjoittamia esineitä ja aineistoja.

Taiteen ystäviä hemmotellaan myös Kivimeijerissä. Paikka on alkujaan toiminut (kuten nimikin jo paljastaa) meijerinä, mutta vuonna 2010 se on muutettu taiteilijoiden työpajaksi ja näyttelytilaksi. Tila on todella upea korkeine huoneineen ja kaikkine rosoineen. Pääsimme tutustumaan paikkaan taiteilija Antero Kareen johdolla, joka myöskin omistaa paikan. Hänen töitään oli myös esillä, ja erityisesti eräs kalateos kyllä sävähdytti. Siihen oli yhdistetty todella mielenkiintoisesti sekä valoa että liikettä!

10. Poikkea Baddingin kioskilla & kotitalolla

Kaksipäiväinen reissumme päättyi Baddingin kioskilla ja kotitalolla – kuinkas muutenkaan! Kyseessä on varmasti yksi tunnetuimmista somerolaisista kautta aikain!

Helsingintien varressa (Helsingintie 925), aivan vanhan kotitalon kulmalla sijaitsee taiteilijan nimeä kantava kioski, jossa myydään pientä makeaa sekä erilaisia fanituotteita, kuten mukeja. Olen itse hieman liian nuori, joten miehen tuotanto on jäänyt etäiseksi, mutta oli hauska nähdä, miten paljon porukkaa koko ajan pysähtyi kioskille fiilistelemään. Kioskissa myös soi muutamia Baddingin biisejä, jotka nostattivat fanien tunnelmaa entisestään.

En muuten ole koskaan syönyt missään yhtä suurta jäätelöannosta kuin täällä (lämmin suositus, vie taatusti makeannälän mennessään)! Kioskilta lähtee lyhyt metsäpolku, jonka päästä löytyy Baddingin kotitalo, joka nykyään on sukulaisten kesäasuntona. Mikäli portti on auki, pihalle saa kuitenkin mennä. Harmillisesti (ja toki täysin ymmärrettävästä syystä) sisälle ei kuitenkaan pääse.

Kiitos Päiville loistavasta reissusta! Kiitos myös reissukaverit Ne Tammelat, Gone with the Gastons, Kristallinhohtoa ja Kerran elämässä sekä meidän maailman paras kuski Mariina. Toivottavasti törmätään muillakin reissuilla!

(20) Kommentit

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

  Somero oli kiva paikka, harmi ettei osuttu sinne samaan aikaan. Olisi ollut hauska tavata! Oma suosikkimme oli Sisumetsän seikkailupuisto, mutta muutkin paikat olivat oikein kivoja. Sisumetsän lisäksi Härkälän kartano jäi myös meille todenteolla mieleen.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Harmi tosiaan, ettei osuttu samalle reissulle! Olisi ollut tosi kiva nähdä ihan livenäkin, vuosien kommenntienvaihdon jälkeen 😀 Härkälän kartano historioineen ja miljöineen oli kyllä mieletön! Ja Häntälän notkot saa mut aina huokailemaan onnesta, vaikka siellä on tullut käytyä useita kertoja 🙂

 2. Ne Tammelat says:

  Somero oli kyllä hieno paikka ja paljon nähtävää löytyi. Olipa kiva reissata ja kokea se kaikki yhdessä! <3 Toivottavasti tällaisia matkoja tulee paljon lisää.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Meillä oli kyllä tosi hyvä reissu ja porukka! ♥ Seuraavia retkiä odotellessa!

 3. Pirkko / Meriharakka says:

  Häntälän notkojen takia joskus poikettiin tuolla Turku – Helsinki -reissulla – eikä kyllä yhtään harmittanut, että tuli tehtyä tuo pieni ”lisäkierros”. Ovat nimittäin sen verran mahtavia nuo maisemat sillä suunnalla. Nuo ”kesäkaupat” sen sijaan eivät oikein innosta, enemmänkin minimalismista innostuvaa 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, Häntälän notkojen takia kannattaa kyllä ehdottomasti vaikka vähän koukkailla, jos mahdollisuus tulee! 🙂

 4. Paula - Gone with the Gastons says:

  Tämä oli kyllä hyvä reissu ja melkoinen läpileikkaus Someron paikkoihin. Oli tosi kiva tutustua kaikkia paikallisiin ja nähdä millainen tekemisen meininki siellä oli. Kiitos matkaseurasta!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos itsellesi! Meillä oli mukavat päivät Somerolla 🙂

 5. Anna | Tämä matka -blogi says:

  Somero on todella kiva kohde ja siellä on älyttömän paljon nähtävää. Varsinkin pääkaupunkiseutulaisille paikka on hyvin tavoitettavissa ihan päiväreissullakin. Härkälän kartanossa yöpymistä suosittelen lämpimästi kaikille. Itsekin siellä ollut yötä. Nukkumisen lisäksi luvassa on aivan valloittava museokierros ja niin mielenkiintoiset kokoelmat. Jääkarhu erityisesti on jäänyt mieleen.

  Ja Muotiputiikki Helmi. Itselläni sieltä kaksi ihanaa mekko hankittuna.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että sullakin on kivoja kokemuksia Somerolta! 🙂 Jääkarhu jäi kummittelemaan omaan mieleenkin 😀 Jotenkin se yllätti kaiken muun kartanotunnelman keskellä.

 6. Tanja / Tädin ja tytön matkablogi says:

  Somero tosiaan nyt trendaa täällä 🤩 kaunista luontoa ja mukavasti kulttuuria ja ihanaa omalaatuista hulluutta 🤩 kyllä kai on itsekin Somerolla käytävä!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kyllä! Moni tuntuu vierailleen Somerolla nyt kesän aikana – ja se näkyy somessa 🙂 Suosittelen kyllä lämpimästi piipahtamaan Somerolla edes päiväreissun verran!

 7. Aila ja Juha says:

  Olen näitä Somero-postauksia nyt lukenut ja samalla kadehtinut teitä, jotka pääsitte sinne opastetulle kierrokselle. On niin lähellä oman lapsuuteni ja nuoruuteni kotiseutua, että ihan häpeän, etten näistä kohteista tiedä oikeastaan mitään. Toivoisinpa pääseväni joskus minäkin. Aila

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kyllä se niin vaan on, että opastetuilla kierroksilla kohteista saa niiiiin paljon enemmän irti kuin yksin haahuillessa 🙂 Harmi, ettette päässeet(?) tällä kerralla mukaan. Äläkä turhaan häpeä, mäkin olen tuosta ”naapurista” kotoisin, ja silti tiesin Someron lähinnä isoista maatiloista ja sikaloista 😉

 8. Virpi/ Virpin Maailma matkablogi says:

  Mukavalta paikalta vaikuttaa Somero. Pieneksi paikaksi yllättävän paljon nähtävää. Tuolla Muotiputiikki Helmessä olisi kyllä kiva päästä pyörähtämään. 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Muotiputiikki Helmi on kyllä ainutlaatuinen kaikella tapaa! 🙂 Ja jo pelkästään sen takia kannattaa lähteä käymään Somerolla.

 9. Krista / Kristallinhohtoa says:

  Kiitos mukavasta reissuseurasta. Oli kyllä tosi mukava 2 päivää

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos itsellesi! 🙂 Oli mukavaa!

 10. Kohteena maailma / Rami says:

  Harmittaa, että en ehtinyt katsastamaan Päivi Arvosen näyttelyä. Se olisi ollut varsin kiintoisa nähdä livenä, mutta onneksi Somerosta on nyt saanut paljon lueskella positiivisia postauksia kesältä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Heh, Somero on tosiaan näkynyt vahvasti koko kesän niin blogeissa kuin Instagramissakin 🙂 Vähän jo pelkäsin, jaksaako tätä mun postausta kukaan enää lukea, mutta kommenteista päätellen on kuitenkin jaksanut kiinnostaa!

   Harmi, ettet ehtinyt näyttelyyn 🙁 Se oli todella vaikuttava!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *