Kreeta Kreikka Rethymnon vinkit

Mitä tehdä Kreetan Rethymnonissa? 9 ideaa

Kreikka on monien suomalaisten suosima lomakohde, eikä saaren pohjoisrannikolla sijaitseva Rethymnon tee tässä poikkeusta: kaupunki tarjoaa kilometritolkulla rantaviivaa, lukemattomia erilaisia nähtävyyksiä sekä maittavaa kreikkalaista ruokaa.

Kreeta on monen kulttuurin kohtaamispaikka. Se on saanut vaikutteita monilta valloittajilta, naapureilta ja lukuisilta vierailta kulttuureilta, ja ne ovat nähtävissä vieläkin. Jo pelkästään Kreetan kolmanneksi suurimmasta kaupungista, Rethymnonista, löytyy ikivanha turkkilaisten rakentama minareetti, venetsialainen satama ja linnoitus sekä lukuisia muita eri aikakausista ja kulttuureista kertovia jälkiä.

Mutta mitä Rethymnonissa voi tehdä? Listasin alle omat vinkkini.


Kilometreittäin rantaviivaa

Rethymnon tarjoaa peräti 12 kilometrin verran rantaa aivan kaupungin edustalla, ja suurin osa rantaviivasta on uimakäytössä. Rannalla on tarjolla aurinkotuoleja sekä muita ranta-aktiviteetteja, kuten vesijettejä ja -skoottereita, erilaisia laiva- ja purjehdusmatkoja sekä teemapuistoja.

Rantakadulta taas löytyy kaikki mahdollinen ravintoloista kahviloihin sekä supermarketeista matkamuistomyymälöihin. Myös erilaiset turistibussit ja -junat suhaavat rantakatua edestakaisin. Tunnelma on rento, ja vilskettä riittää aamun varhaisista tunneista yömyöhälle (mikä on hyvä huomioida majoitusta varatessa).


Vanhakaupunki

Rethymnonin vanhakaupunki on u-p-e-a! Se onkin kiistatta yksi kaupungin upeimmista paikoista ja koko alueen sydän; sopiva sekoitus venetsialaista arkkitehtuuria ja turkkilaista ajattelua.

En ehkä ennen Kreikan-matkaa vielä ymmärtänyt vanhankaupungin elämää sykkivien pikkukujien ja -katujen päälle, mutta täällä tunnelma vei totaalisesti mukanaan, ja saatoin kävellä tuntitolkulla ympäriinsä aina jotain uutta ja mielenkiintoista nähden. Oli ravintolaa, kahvilaa, matkamuistomyymälää, koru- ja saippuakauppaa…

Suosittelen lämpimästi kävelemään vanhaakaupunkia niin pitkälle, ettei rantakadun hälinää enää kuule, sillä siellä upeus vasta alkaa: rosoisia kivitaloja, upeita ovia, värikkäitä ja kaikkialle työntyviä köynnöksiä ja pensaita sekä mahtipontisia saviruukkuja – sekä paikallista elämää.

Fortezza

Kun jatkaa rantakatua eteenpäin, päätyy lopulta niemen kärjessä sijaitsevalle, 1500-luvulla rakennetulle italialaiselle Fortezza-linnoitukselle.

Venetsialaiset rakensivat valtavan linnoituksen suojellakseen saarta turkkilaisten hyökkäyksiltä ja myös paikaksi, jonne paikalliset voisivat suojautua, jos turkkilaiset valtaisivat kaupungin. Linnoitus oli valmistuessaan niin suuri, että sen sisään mahtuivat kaikki kaupungin asukkaat (nykyään ei kyllä enää onnistuisi!).

Linnoituksen 1307 metriä pitkä muuri on säilynyt hyvin, mutta suurin osa sen sisäpuolella olleista rakennuksista on tuhoutunut. Linnoituksen sisällä on suuri aukea alue, jonka keskellä sijaitsee osmaniaikainen Sulttaani Ibrahimin moskeija. Alueelta löytyy myös muita yksittäisiä rakennuksia, kuten palatsin osia, neuvosmiesten talo, ammusvarasto sekä vesisäiliöiden ja joidenkin yksityisten talojen jäänteitä.

Suosittelen lämpimästi seikkailemaan linnoitukselle ilman Mapsia. Se sijaitsee heti vanhan sataman länsipuolella, Paleokastron kukkulalla, ja linnoituksen muuri kyllä pilkistelee aika ajoin talojen takaa. Periltä avautuu upeat näkymät Rethymnonin vanhaankaupunkiin ja merelle, ja paikka pääseekin oikeuksiinsa juuri auringonlaskun aikaan.

Sisäänpääsy on aikuiselta 4 euroa, ja linnoituksella kannattaa varautua pitkiin jonotuksiin. Paras aika vierailulle on aikainen aamu tai illan viimeiset tunnit ennen sulkemista.


Vanha venetsialainen satama

Venetsialainen satama on Rethymnonin kiehtovin ja jollain tavalla myös ristiriitaisin alue. Tai ehkä minulla oli tammikuun Venetsian-matka liian hyvin muistissa, jonka takia piti monta kertaa muistuttaa itseäni, että missä maassa sitä oikein ollaan.

Venetsialaisessa satamassa pääsee nauttimaan turkoosista, kristallinkirkkaasta vedestä (ja kesyistä kaloista!) sekä maittavasta kreikkalaisesta ruuasta. Pienten veneiden ja kapean sataman luoma maisema on kuin suoraan postikortista – tai Venetsiasta. Sataman toisella puolella on 1300-luvulla rakennettu aallonmurtaja, ja sen toisessa päässä on 1600-luvulla rakennettu majakka.

Neratze-moskeija

Lähellä kaupungin keskustaa sijaitsee Neratzen moskeija, joka tunnetaan myös nimellä Gazi Husseinin moskeija. Vuonna 1600 valmistunut rakennus toimi alun perin venetsialaisten kirkkona, mutta myöhemmin siitä tuli luostari. Vuonna 1657 turkkilaiset hallitsijat muuttivat luostarin moskeijaksi ja se nimettiin turkkilaisjohtaja Gazi Hussein Pashan mukaan.

Vuonna 1925, kun Kreeta oli vapautunut ottomaaneista, moskeija muutettiin jälleen kristilliseksi kirkoksi. Enää moskeija ei toimi uskonnollisena rakennuksena, vaan siellä järjestetään erilaisia konsertteja ja soittotunteja.

Psiloritis

2456 metriin kohoava Psiloritis (tunnetaan myös nimellä Ida-vuori) on Kreetan korkein ja koko Kreikan toiseksi korkein vuori Olympoksen jälkeen. Vuori on pyhä osa kreikkalaista mytologiaa, ja joidenkin tarujen mukaan Zeus olisi syntynyt täällä.

Psiloritikselle järjestetään yhden päivän retkiä Rethymnonista. Huipulle kapuaminen kestää noin 3-4 tuntia, ja se vaatii kiipeilijältä hyvää kuntoa ja asianmukaisia jalkineita. Rehkiminen kuitenkin kannattaa, sillä huipulta avautuu henkeäsalpaava näköala koko saarelle.

Tee päiväretki Elafonisiin

Maailmasta löytyy vain muutamia vaaleanpunaisia hiekkarantoja ja jopa kaksi niistä löytyy Kreetalta! Mikäli aikataulut vain antavat myöden, kannattaa ehdottomasti suunnata Elafonisiin, joka on toinen näistä harvinaisista rannoista. Rannalle pääsee parhaiten vuokra-autolla, mutta sen lisäksi monet (elleivät jopa kaikki) matkatoimistot myyvät sinne päiväretkiä bussikuljetuksineen. Halvimmillaan reissun saa parilla kympillä.

Elafonis on todella suosittu ranta, joten jos haluaa edes hetken nauttia hieman rauhallisemmasta menosta, kannattaa paikalle suunnata aamuvarhaisella (tai hieman pilvisemmällä säällä).

Nauti herkullisesta ruuasta ja paikallisista mauista

Rehellisesti, en aiemmin oikein ymmärtänyt, miksi kaikki Kreikassa käyneet tuntuivat ylistävän maan ruokaa. Siis onhan feta hyvää, mutta kuka sitä nyt jaksaisi viikkotolkulla syödä? Jo ensimmäisen paikallisen aterian jälkeen ymmärsin, mistä kaikki puhuvat ja myönnettäköön se tässä ja nyt, että voisin lähteä Kreetalle (tai ylipäätään Kreikkaan) milloin tahansa uudestaan – ja ihan vain ruuan takia.

Tsatsikia, moussakaa, suvlakia ja muista paikallisherkkuja löytyy lukuisista tavernoista etenkin sataman liepeiltä ja keskustan ostoskatujen ympäriltä.

Haluatko nähdä enemmän? Hyppää laivaan ja suuntaa Santorinille

Mikäli Rethymnon jostain syystä alkaa kyllästyttää, pääsee sieltä helposti laivalla Santorinille. Rethymnonin satamasta lähtee suora yhteys torstai- ja lauantaiaamuisin. Kyseessä on koko päivän reissu, ja takaisin satamassa ollaan vasta illalla.

Vinkkinä mainittakoon, että kannattaa vertailla hintoja tarkkaan, sillä niissä saattaa olla useiden kymmenien (jopa satojen!) eurojen ero riippuen matkan järjestäjästä.


Muita Kreikka-postauksia:

Lue lisää Rethymnonista muista blogeista:

(17) Kommentit

 1. Hyviä vinkkejä! Erityisesti itseäni kiinnostaisi juurikin kreikkalainen ruoka, jota kovasti tosiaan tunnutaan kehuttavan. Todella upeita erityisesti nuo kolme viimeistä kuvaa, pelkästään tuollaisten näkymien takia Kreetalle olisi hyvä lähteä.

  1. Kiitos Mikko! 🙂 Ja kyllä, Kreikka on maa, johon todellakin kannattaa matkustaa ihan vaan jo ruuan takia 😀

 2. Oi ihana Rethymnon, sinne on päästävä uudestaan! <3 Kauniita kuvia!

  1. Kiitos Sanna! Ja Rethymnon oli kyllä upea paikka! 🙂

 3. Mari / Maailma kotina says:

  Ihana reissu. Haaveilen niin saarihyppelystä Kreikassa❤️❤️❤️

  1. Saarihyppelyt on kyllä parhaita! Venetsiastakin sai aikoinaan niin paljon enemmän irti, kun lähti seikkailemaan venebusseilla 🙂

 4. Olen käynyt kerran Rethymnonissa, mutta siitä on ikuisuus. Lukion jälkeisenä vuonna matkustin Ateenaan ja sieltä spontaanina ideana uusien ystävien kanssa yölaivalla Kreetalle. Ehkä pitäisi Kreetalle lähteä joskus vielä uudestaan. Ja jos Rethymnoniin menisin, niin ainakin maistelisin tietysti ihania kreikkalaisia ruokia, haahuilisin vanhassa kaupungissa auringonnousun aikaan ja varmaan haluaisin käydä katsomassa ton Elafonisin. Se näyttää hienolta! Ja onkohan lähistöllä viinitiloja? Sellaiset myös kiinnostaisi.

  1. Ehdottomasti kannattaa lähteä verestämään muistoja Kreetalle! Viinitiloja ei (nopealla googlettelulla) ihan Rethymnonin kupeessa ole, mutta melko lähellä kuitenkin 🙂

 5. Kuulostaa ja näyttää tosi houkuttelevalta! En itse ole valitettavasti vielä käynyt Kreikan saarilla lainkaan, mutta Kreeta voisi olla oivallinen aloituspaikka sitten joskus kun tuolla suunnalla taas liikutaan. Näistä Rethymnonin vinkeistä kiinnostaa erityisesti kiipeäminen Psiloritikselle ja nuo ihanat vaaleanpunaiset rantamaisemat, mutta toki myös vanhakaupunki ja ylipäätään vaeltelu ympäriinä. Niin ja myös ruokamatkailu, tottakai!

  1. Mustakin tuntui, että ”kaikki” ovat käyneet Kreetalla paitsi me 😀 Mutta suosittelen Kreetaa lämpimästi. Se oli varsin helppo kohde kaikella tapaa 🙂

 6. Kreeta on kyllä niin Kreikkalainen klassikko, et pitää sinne joskus vielä eksyä! 😀 Edes vaikka juuri ruoan vuoksi, mä rakastan gyroksia!

  1. Ne on kyl hyviä!! Ja voin ilmoittautua matkaseuraksi, jos lähdet Kreetalle!

 7. Olen käynyt Kreetalla mutta majoituimme Plataniaksessa. Kreikka on ihana, just matkalla lentokentälle ja kohti Ateenaa. ☀️

  1. Voi juku, ihanaa ja aurinkoista reissua! 🙂

 8. Lempikaupunkini Kreetalla ihan heittämällä, vaikka ihmisten katseleminen kävelemässä rantaviivaa ei kuulukaan suosikkiharrastuksiin, niin iltaiset tervapääskylaumat kuuluvat.

 9. Näyttää upealta ja varsinkin tuo Elafonisin vaaleanpunainen ranta! Olin vuosia sitten tuolla rannalla päiväretkellä, ja veden väri oli kyllä upeaa, mutta silloin ranta ei näkynyt vaaleanpunaisena. Varmaan riippuu ajankohdasta. Oli kyllä silti upea vierailukohde! 🙂

 10. Upean näköistä. Itse en ole Kreikassa vielä ollut, mutta suunnitteilla on 20 vuotis hääpäivä viettää siellä. Toivonkin, että kraikkalainen ruoka on siellä parempaa kuin Suomessa ravintoloissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *