Kreeta Kreikka lapsen kanssa Rethymnon

Sopiiko Kreetan Rethymnon lapsiperheille?

Sain muutaman kysymyksen Instagramiin siitä, sopiiko Rethymnon mielestäni lapsiperheille. En ehkä osannut katsella kaikkia juttuja sillä silmällä, mutta tässä muutama juttu, joista lapsiperheen on hyvä olla tietoisia ennen Kreikan kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin matkaamista.

Suuri leikkipuisto ja ”yhteiset” lelut

Rantakadun läheisyydessä on suuri leikkipuisto, josta löytyy tekemistä monenikäisille. Aidatusta puistosta löytyy pari liukumäkeä, karuselleja, kiipeilyteline, hiekkalaatikko, keinuja ja erilaisia rakennelmia, joiden tarkoitus ei itselleni ehkä nopealla vilkaisulla auennut.

Saimme kuulla paikalliselta, että puistossa on kirjoittamaton sääntö siitä, että jokainen lapsi tuo mukanaan leluja, joilla kaikki saavat leikkiä. Leikkien loputtua lelut tulee palauttaa samaan paikkaan, mistä ne lainasi. Esimerkiksi pikkuautot, barbiet, erilaiset pallot ja jopa polkupyörät olivat suosittuja ”vaihtoleluja”, ja ainakin lyhyen tarkastelun jälkeen kaikki tuntui sujuvan varsin mallikkaasti eikä leluista syntynyt riitoja.

Rannalla paljon tekemistä

Kuten aiemmin kirjoitin, Rethymnonista löytyy rantaviivaa yli kymmenen kilometrin verran. Toki jo pelkkä merivedessä tai vesipuistossa uiminen ja rannalla leikkiminen on monelle lapselle mielekästä, mutta rannan tuntumasta löytyy paljon muutakin tekemistä:

 • Aivan kävelykadun kupeesta löytyy jonkinlainen ”minihuvipuisto”, johon on raahattu erilaisia kulkuvälineitä ja pelejä. Muutamalla eurolla pääsee ajelemaan autolla tai moottoripyörällä tai vaihtoehtoisesti pelaamaan erilaisia pelejä. Vaikka paikka onkin suunnattu lapsille, se aukeaa vasta kuuden jälkeen illalla.
 • Rantakadulta löytyy myös ”hyppyparkki”, jossa pääsee loikkimaan erikokoisilla trampoliineilla, ja suurimpiin tarvittiin myös valjaat.
 • Rethymnonin satamasta pääsee myös erilaisille veneretkille. Saatavilla on erilaisilla teemoilla (esim. merirosvo) sekä eri ikäryhmille suunnattuja retkiä.
 • Rantakadulta pääsee myös hyppäämään maisemajunan kyytiin, joka ajelee pitkin poikin Rethymnonia. Kierros kestää noin tunnin. Hiljaista vauhtia etenevä juna tuntui olevan monen lapsiperheen suosiossa.

Kreetalainen keittiö sopii kaikenikäisille

Paikallinen ruoka on siinä mielessä mainiota, ettei se ole liian mausteista tai eksoottista, vaan sopii hyvin kaikenikäisille. Kreikkalaiset ovat myös hyvin lapsiystävällistä kansaa, joten melkeinpä mistä tahansa ravintolasta saa myös miksattuja annoksia, kuten spagettia ilman kastiketta tai ranskalaisia, jotka eivät muuten löytyisi listalta.  

Ympärivuorokautinen meteli saattaa haitata nukkumista

Rethymnonissa on vilkas ilta- ja yöelämä: musiikki pauhaa auringonnousuun asti ja kaduilla käydään äänekästä keskustelua kaikkina vuorokaudenaikoina. Varsinkin ilta-aikaan musiikin taso on paikoitellen niin kovaa, ettei ravintoloiden lähellä halua aikuinenkaan liikkua ilman korvatulppia.Tämä yhdistettynä varsin heikkoon äänieristykseen saattaa aiheuttaa ongelmia herkkäunisempien lasten kanssa. Varsinkin nukahtaminen saattaa moisessa metelissä olla hankalaa. 

Epäilyttävän innokkaat kuvaajat

Tämä oli hieman erikoinen juttu, mutta kiinnitimme monena päivänä huomiota siihen, miten vaaleatukkaiset lapset saivat hieman kyseenalaista huomiota osakseen. Varsinkin pienimpiä pellavapäitä kuvasi usein yksi tai useampi paikallinen(?) mieshenkilö, jotka jäivät jonnekin penkille kuvaamaan. Vielä erikoisemman jutusta teki se, että yleensä jossain kohtaa nämä miehet myös ottivat videopuhelun jollekin, ja näyttivät samalla lapsia. Tämä oli todella häiritsevää, ja kerran tällaisen huomattuamme kysyimme mieheltä, mitä hittoa hän oikein tekee. Alkuun saimme huutoa osaksemme, mutta kun mainitsimme poliisin, mies lähti kirosanojen saattelemana menemään. Parilla muulla kerralla taas menimme sanomaan asiasta suoraan lasten vanhemmille.


Muut Kreikka-postaukset:

(5) Kommentit

 1. Varsin erikoiselta kuulostaa tuo kuvaaminen. Hauska olisi kuulla heiltä itseltään, että miksi kuvailivat ja mihin tarkoitukseen. Taatusti häiritsevää!

 2. Mari / Maailma kotina says:

  Eikö lasten vanhemmat huomioinut kuvaamista? Vähän erikoista tosiaan ja hyvä, että puutuitte.

 3. Kreikkalaiset ovat kyllä kovin lapsiystävällistä. kansaa. Jotenkin oudolta kuulostaa tuo kuvaaminen

 4. On tullut ihan ilman lapsiakin kurvailtua sillä maisemajunalla 🙂
  Omituista tuo kuvaaminen?!

 5. Erikoinen juttu tuo kuvaaminen, saitteko koskaan vastausta mistä on kyse?! 😯 muuten kuulostaa varsin hyvältä kohteelta myös lapsiperheen näkökulmasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *