Belgia Bryssel

Suuntana Bryssel – 5 faktaa

Kuten aina, työrintamalla on ollut näin loppuvuodesta ihan jäätävä kiire, ja aikataulupaineet ovat melkoiset. Päivistä tuntuvat muutenkin loppuvan tunnit kesken, mutta mitä tekee Eve? Varaa tietenkin ex tempore lentoliput Brysseliin ja aiheuttaa itselleen vielä pahemman stressin töiden kanssa.

Taputan itseäni selkään, jos olen vielä ensi vuonna hengissä… Bryssel joulutoreineen kuitenkin kutsuu, joten tuttuun tapaan tässä muutama fakta kaupungista:

#1 Pissaavat patsaat

Brysselissä on useita kauniita maamerkkejä, mutta silti kaupungin tunnetuimmat elementit lienevät kuitenkin omituiset pissaavat patsaat. Pissivän pikkupojan patsas (Manneken Pis) on tunnetuin, mutta löytyypä kaupungista myös pissaava pikkutyttö (Jeanneke Pis) ja koira (Het Zinneke). ”Pissapatsastrendi” alkoi Manneken Pisista: Legendan mukaan pikkupoika pelasti kerran koko Brysselin palamiselta sammuttamalla tulipalon pissallaan, ja tästä syntyi patsaan idea.

#2 Yksi maailman syvimmistä uima-altaista

Brysselin Nemo 33 on 34,5 metrin syvyydellään yksi maailman syvimmistä uima-altaista. Allas sijaitsee Brysselin Ucclen kunnassa (Ukkel), ja se on loistava paikka oppia sukeltamaan. Vain Deep Dive Dubai (60 m), puolalainen Deepspot (45,5 m) ja joku italialainen uima-allas ovat tätä syvempiä.

#3 Brysselin lentokentällä myydään enemmän suklaata kuin missään muualla maailmassa

Brysselin lentokentällä myydään joka minuutti noin 1,5 kg suklaata. Se on 2 tonnia päivässä tai huimat 800 tonnia vuodessa. Tämä fakta yllätti, sillä jotenkin olisin voinut kuvitella, että Suomessa ollaan suuria suklaan ystäviä… Mutta näköjään häviämme tässä(kin) belgialaisille!

#4 138 ravintolaa neliökilometrillä

Bryssel on varsinainen ruokataivas! Siellä tuntuu olevan ruuan suhteen kaikkea mahdollista tarjolla; halvemmista vaihtoehdoista erikoisimpiin fine dining -elämyksiin, terveelliseen, paikalliseen, katuruokaan ja meren antimiin.

#5 Belgiassa on kolme virallista kieltä

Belgialaisilla ei ole yhtä yhteistä kieltä, vaan siellä on kolme virallista kieltä. Brysselissä puhutaan enimmäkseen sekä ranskaa että flaamilaista hollantia ja muualla maassa kuullaan myös saksaa, joka on Belgian kolmas virallinen kieli.

Lue myös:

(24) Kommentit

 1. Manneken Pis on hyvin tuttu, mutta enpä ollutkaan kuullut noista muista patsaista. En myöskään tiennyt tuosta uima-altaasta. Varmasti sinulle on kiva reissu tulossa, kiireistä huolimatta.

  1. Mullakin on hämärä muistikuva Manneken Pisista, mutta en ehkä olisi osannut yhdistää sitä Brysseliin 🙂

   1. Hiukan kuin kohtalotoveri. Itse olin parissa reissussa kiireen keskellä syksyllä. Nyt jälkeen päin ajattelen, että never, never.

    1. Jep, olisi kyllä kiva että reissuille löytyisi oikeasti aikaa 🙂 Menee muuten helposti suorittamiseksi ja väkisin vääntämiseksi.

 2. Useamman kerran Brysselissä käyneenä nuo muut jutut tuntuivat enemmän tai vähemmän tutuilta, mutta tuo syvä uima-allas on kyllä ihan uusi juttu! Enpä ole koskaan edes ajatellut, että miten syviä altaita maailmassa on.

  1. Huomasinkin teidän blogia selaillessa, että Bryssel on teille tuttu paikka 🙂

 3. Tuttuja piirteitä. Muistan, miten olemme ensimmäisen kerran kiertäneet noita pissaavia patsaita, kun omat lapsemme olivat juuri ja juuri ohittaneet niiden kuvaaman iän (olivat 3, 7, 9 ja 12-vuotiaita). Sekin oli hauska kokemus. Belgialainen suklaa on myös monipuolinen ja arvokas tuote. Meidän suklaakiertelymme on kyllä keskittynyt Brüggeen, ja sieltä saimme belgialaiselta ystävältä viimeksi toukokuussa tuliaisena suklaarasian. Oli tosi erilainen kuin suomalainen. Tuo uima-allas oli meille uusi juttu. Bryssel on kiva, vaikka tykkään kyllä Belgiassa muistakin paikoista, erityisesti Brügge on ollut meidän suosikki. Aila

  1. Heh, mitäs lapset tykkäsivät patsaista? 🙂 Belgialainen suklaa ei ehkä ihan iskenyt, mutta rakastuin niihin suloisiin suklaapuoteihin! Todella kauniita ja yksityiskohtaisia! 🙂

 4. Colmarissa, Ranskassa on muuten myös Manneken Pis ja löysimmepä sieltä Vapaudenpatsaankin. Teillä näyttää olevan kiva reissu siellä menossa ja hienoja joulumarkkinatunnelmia tuli Instan kautta 🙂

  1. Kiva, että seuraatte Instasta 🙂 Sinne on tosiaan tullut nyt ahkerasti päiviteltyä. Hauska kuulla, että pissaavia poikia ja vapaudenpatsaita löytyy useista eri maista. Harva juttu taitaa enää nykymaailmassa olla ainutlaatuista 🙂

 5. Bryssel on kiva kaupunki. Olin siellä muutama vuosi työkaverini kanssa moikkaamassa yhteistä ystävää, joka oli siellä vaihdossa. Oli mukavaa, kun saimme paikallisoppaan, joka kierrätti meitä ympäri kaupunkia. Brysselistä on muuten kätevä tehdä päiväretkiä junalla läheisiin kyliin. Kävimme Bryggessa ja Gentissä, joista varsinkin jälkimmäinen oli todella viehättävä. 🙂

  1. Oi, tuollaiset paikallisoppaat ovat ihan huikeita! 🙂 Meidänkin piti ensin liikkua Brysselistä muualle. Mietittiin mm. Bryggea ja jopa Ranskaa ja Luxemburgia. Kaupungissa oli kuitenkin lopulta niin paljon tehtävää ja nähtävää, ettemme yksinkertaisesti ehtineet minnekään muualle 😀

 6. Joskus muistan saaneeni tuliaiseksi belgialaista suklaata ja se oli ihan hirmuisen hyvää! Toki niitä on varmasti useampaa erilaista, mutta belgia on tunnettu hyvästä suklaasta. Kiva kun pieni rako löytyi reissulle ja sai lääkettä pahaan loppuvuoden matkakuumeeseen! 🙂

  1. Mä taas en innostunut paikallisesta suklaasta yhtään! Tosi monessa oli tummaa suklaata ja marmeladia – ei kiitos 😀

 7. Pissaava koira ja syvä uima-allas eivät olleet tuttuja, vaikka muut muistuu mieleen Brysselin visiiteiltä. Toivottavasti pääset hyvin nauttimaan reissusta ja loppuvuodesta, vaikka tunnistan tunteen että maailma pitää taas saada valmiiksi ennen vapaita 🙂

  1. Reissu oli oikein onnistunut! 🙂 Brysselistäkin kuoriutui varsin kiva ja mielenkiintoinen kaupunki, vaikka alkuun olinkin hieman skeptinen.

 8. Olen käynyt useamman kerran Brysselissä, mutta kaikki näistä tiedoista ei todellakaan ollut tiedossa. Manneken Pis on tietysti tuttu, mutta ei muut patsaat 🙂 Kaikki vierailuni on myös sijoittuneet kesään, joten talvella siellä on varmasti ihan oma tunnelmansa. Mukavaa reissua!

  1. Just puhuttiin, että voisihan näitä Euroopan kohteita kiertää joskus muulloinkin kuin pimeimpänä ja sateisimpana aikana 😀 Onneksi kuitenkin oli joulumarkkinat ja -tunnelma, sillä ne pelasti paljon!

 9. Matka on aina hyvä idea, vaikka sitten kamalan kiireen keskellä! 😀 Brysselissä ei ole tullut käytyä, mutta loputtomalla bucket-listalla se on pyörinyt ikuisuuden. 😀

  1. Hahhah, näin mäkin koetin sitä miehelle perustella 😀 Ja toivottavasti pääsisit pian vierailemaan Belgiassa!

 10. Belgia on itselle vielä tuntematon kohde, mutta monesti se on ollut mielessä. Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja käymisen arvoiselta! 🙂 Kivoja faktoja, näitä en tiennytkään!

  1. Kiva kuulla, että postauksessa oli uutta tietoa ja että maa ylipäätään vaikuttaa kiinnostavalta 🙂

 11. […] Suuntana Bryssel – 5 faktaa […]

 12. […] Suuntana Bryssel – 5 faktaa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *