grönlanti Ilulissat Unesco

Grönlannin Ilulissat sykkii jäävuorille ja valaille

Grönlannin länsirannikolla sijaitseva Ilulissat on vajaalla 5000 asukkaallaan Grönlannin kolmanneksi suurin kaupunki Nuukin ja Sisimiutin jälkeen. Ilulissat tunnetaan myös tanskankielisellä nimellään Jakobshavn, mutta sen grönlanninkielinen nimi tarkoittaa jäävuoria. Kylä onkin Grönlannin suosituin turistikohde juuri pilvenpiirtäjien kokoisten jäävuoriensa ansiosta.

Ilulissat sijaitsee Grönlannin länsirannikolla noin 350 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen, jonka ansiosta aurinko ei siellä koskaan kesällä laske horisontin alapuolelle – tai talvella nouse sen yläpuolelle. Karkeasti voisi siis sanoa, että Ilulissatissa on aina joko todella valoisaa tai lähes pilkkopimeää! Huhtikuun ensimmäisellä viikolla pimeys laskeutui illalla kymmenen jälkeen, mikä tuntui Suomen pitkän ja pimeän talven jälkeen aikamoiselta luksukselta!

Kompaktin kokonsa ansiosta Ilulissat on mahdollista ottaa haltuun kävellen (tai no, kuten tiedämme niin Grönlannissa ei ihan hirveästi ole vaihtoehtoja liikkumisen suhteen). Toki siellä on paljon jyrkkiä ja pitkiä ylä- ja alamäkiä, mutta pinta-alaltaan se ei ole kovin suuri. Kiertelimme Elinan (jonka Ilulissat-postaukseen pääset tästä) kanssa kylällä retkien jälkeen, ja ihan jo muutamassa tunnissa olimme kiertäneet tärkeimmät nähtävyydet. Tässä jälleen yksi todiste siitä, miksi Grönlannissa kannattaa varata mahdollisimman paljon retkiä, sillä kylät ja kaupungit on äkkiä omatoimisesti kierrelty.

Mitä Ilulissatissa voi tehdä?

Jäävuoret ovat Ilulissatissa se juttu, sillä Ilulissatin jäävuono kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Jäävuoria onkin mahdollista ihastella niin maalta, mereltä kuin ilmastakin, ja tuntuu, että koko taajama sykkii jäävuorille.

Tapasimme muuten Ilulissatissa uusiseelantilaisen naisen, jonka piti olla siellä unelmiensa häämatkalla. Pariskunta oli kuitenkin eronnut ennen reissua, mutta nainen oli päättänyt matkustaa Grönlantiin yksin. ”Ajattelin, etten edes ole kovin yksinäinen. Mutta siinä kohtaa, kun huomasin toivottavani jäävuorille hyvää huomenta, tajusin miten pohjalla olen.”

Jäävuorten lisäksi Ilulissatista löytyy paljon muutakin. Grönlannin mittapuulla kylä on varsin moderni ja eloisa, vaikka se saattaakin suomalaisen mielestä vaikuttaa hieman takapajuiselta kesämökkikunnalta, joka vielä uinuu talviunta.

Ilulissatin luonto on aivan mieletön ja sitä tarjoillaan heti ulko-ovelta. Korkeat vuoret ja jäävuoret reunustavat taajamaa, ja kylällä liikkuvat metsästäjät ja kalastajat muistuttavat siitä, miten lähelle luonto myös tulee.

Moni suuntaakin tänne juuri valaiden ja hylkeiden perässä, sillä ne ruokailevat kesäaikaan lähistöllä. Ilulissatia markkinoidaankin Grönlannin parhaana valaspaikkana, joten erilaiset melonta- ja veneretket ovat suosittuja. Kuten jo Instagramin puolella kerroin, meillä kävi älyttömän huono tuuri, sillä jäätilanteen takia emme päässeet yhdellekään veneretkelle.

Tuntuu muuten hieman tragikoomiselta todeta, ettemme jäätilanteen takia päässeet jäätikölle.

Talviaikaan erilaiset moottorikelkka- ja koiravaljakkoretket lähikyliin tai jäätikölle ovat erittäin suosittuja, samoin lumikenkäily. Tarjolla on myös helikopteriajeluita, igluyöpymisiä sekä revontuliretkiä. Lisäksi Ilulissatissa on muutamia reittejä, jotka soveltuvat myös talviretkeilyyn: ne on nimetty mielikuvituksettomasti pelkkien värien mukaan siniseksi, keltaiseksi ja punaiseksi reitiksi.

Ilulissatin ensimmäinen rakennus.

Museoita ja putiikkeja

Museoiden ja taiteen ystäville Ilulissatista löytyy Ilulissat-museo (joka tunnetaan myös Knud Rasmussen -museona), taidemuseo sekä Siionin kirkko, jossa on paljon nähtävää. Suosittelen myös varaamaan opastetun kaupunkikävelyn, jolloin oppaan kanssa saa kokemuksesta mahdollisimman paljon irti.

Yksi Ilulissatin suosituimmista käyntikohteista on vuonna 2021 valmistunut Icefjord Center, jossa esitellään jään historiaa, jäävuonon ja sen ympäristön kulttuuria sekä ilmastonmuutosta ja sen vaikutusta. Keskus itsessään on jo todella mielenkiintoinen, mutta moni suuntaa sinne kaltevan katon takia, sillä se on erittäin suosittu (some)kuvakohde!

Ilulissatista löytyy useita suuria matkamuistomyymälöitä. Yksi suosituimmista on varmasti paikallinen Inuit Artist Workshop, josta voi ostaa taideteoksia suoraan käsityöläisiltä. He tekevät esimerkiksi valaan luista ja mursun torahampaista sekä eri eläinten nahoista erilaisia taideteoksia.

Yksi liikuttavimmista Ilulissatin nähtävyyksistä oli kuitenkin pikkuinen liha- ja kalakauppa, joka on auki aina silloin, kun joku haluaa myydä saalistaan. Tänä vuonna se ei ole ollut kertaakaan auki. Ilmeisesti koko koju on rakennettu lähinnä turisteja varten, sillä moottorikelkan ”takaluukusta” käytävä liha- ja kalakauppa paitsi näytti epäilyttävältä oli myös epähygieenista. Punaisesta kojusta löytyykin nyt käsienpesualtaat ja pöytä – ja näiden johdosta sitä pidetään Ilulissatissa erittäinkin edistyneenä liha- ja kalakauppana.

Revontulet ja parhaat näköalat

Ilulissat on revontulibongarin unelmakohde, sillä taivas loimuaa siellä lähes joka yö! Älkää kuitenkaan tehkö, kuten me teimme Elinan kanssa. Laitoimme nimittäin kellon soimaan aina niinä öinä, kun taivas näytti selkeältä – eli lähes joka ilta. Emme kuitenkaan ottaneet selvää, mihin suuntaan hotellihuoneen ikkunamme osoittaa. Revontulia on mahdollista nähdä eteläisellä taivaalla, mutta (totta kai) hotellihuoneestamme näki pohjoiseen. Ihmettelimme joka aamu, kun kaikki muut kehuivat mielettömiä revontulia, emmekä me olleet nähneet mitään…

Vinkki: Hotel Ilulissatin kattoterassi tarjoaa mielettömät näköalat sekä revontulien bongaukseen että auringonlaskun ihailuun. Kannattaa ehdottomasti käydä piipahtamassa! Ja mikä parasta, ei maksa mitään! Me kipitimme tänne Elinan kanssa useana iltana – välillä jopa suoraan suihkusta.

Kaffemik-kulttuuri elää ja voi hyvin Ilulissatissa

Grönlannissa osataan juhlia! Kyseessä ei kuitenkaan ole (ehkä meille suomalaisille tutumpi) pää täyteen ja kontaten kotiin -tyyliset pippalot, vaan grönlantilaiset pitävät kaffemikia juhliakseen esimerkiksi synnytyksiä, syntymäpäiviä, ensimmäisiä koulupäiviä ja konfirmaatioita. Pääasia, että kokoonnutaan isosti yhteen, ja usein juuri juhlakalun omaan kotiin tai pihamaalle!

Kaffemikiin valmistaudutaan usein päiväkausia. Parhaat posliiniastiat nostetaan esille, ja pöydät suorastaan notkuvat ruuista: kotitekoiset kakut, variksenmarjamuffinssit, omenatortut ja marsipaanikeksit sekä poron ja myskihärän liha, kalakeitto ja mätiblinit ovat suosittuja juhlaruokia. Juhlapäivänä kodista tulee ”pyöröovi”, josta kuka tahansa, niin paikalliset kuin turistitkin saa astua sisään juhlimaan. Juhlat kestävät koko päivän, ja on ihan normaalia, että juhlinnan välissä vieraat käyvät esimerkiksi kotona kääntymässä tai hoitamassa työ- tai kotiasioita.

Me pääsimme Elinan kanssa testaamaan kaffemikia Kangerlussuaqissa, kun osallistuimme kyläläisen 16-vuotissyntymäpäiville. Hauska ja ikimuistoinen elämys! Joten jos tilaisuus vain tulee, niin suosittelen lämpimästi!

Normaali näky grönlantilaisessa ruokakaupassa: aseita on myynnissä kassan vieressä.

Minkälaiset fiilikset Ilulissat jätti?

Värikkäine taloineen ja kapeine katuineen Ilulissat oli varsin suloinen ja juuri sopiva tukikohta pieneksi hetkeksi. Mikäli tulisin Grönlantiin pidemmäksi aikaa, jakaisin lomapäivät varmasti useamman eri paikan kesken.

Rakastin sitä, miten luonto oli läsnä kaikkialla ja miten jäävuoria oli mahdollista ihailla minne tahansa päänsä vain käänsi. Taajamassa oli myös kaikki tarpeellinen (kauppoja, ravintoloita, museoita, matkamuistomyymälöitä, retkienjärjestäjiä yms.), muttei mitään liikaa.

Lisäksi täällä olisi ollut mahdollista toteuttaa juuri ne aktiviteetit, joista olimme etukäteen haaveilleet: koiravaljakkoajelu, moottorikelkkailu, melonta ja laivamatkat. Harmi, ettei luonto ollut puolellamme, mutta toisaalta, sellaista se on, kun matkaa paikkoihin, joissa eletään vahvasti luonnosta – ja sen armoilla.

Lue lisää:

(10) Kommentit

  1. On tuo Grönlanti kyllä asukasmäärällä pieni paikka, kun kolmanneksi suurimmassa ”kaupungissa” on vähemmän asukkaita kuin vaikka Tammelassa! Eikä Nuukissakaan valtavasti ihmisiä asusta. Ilulissat vaikuttaa retkimahdollisuuksineen kivalta kohteelta, vaikka itse ”kaupunki” pieni onkin. Aloin muuten miettimään noita aseita, jotenkin veikkaan, että aselainsäädäntö on hieman väljempää kuin Suomessa (saati emämaa Tanskassa). 🙂

    Talojen värikkyydestä tulee muuten vahvasti Karibia mieleen. Ilmasto tosin on jotain vähän muuta! 😀

    1. Sanopas muuta! Tuntuu välillä oudolta puhua jostain pikkupaikasta kaupunkina, mutta niin se tuolla vaan menee 😀 Ja joo, aselainsäädäntö on varmasti todella paljon väljempää kuin meillä Suomessa – tai sitten grönlantilaiset touhuilevat omiaan 😀

  2. Sama tuli mieleen, kuten Mikollakin, että aika pikkuruisella väkimäärällä pääsee Grönlannissa kolmen suuren joukkoon!

    Suomessa ihmiset kai aika hyvin nostavat paattinsa pois vedestä talven ajaksi, mutta Ilulissatissa kaikki purkit ovat iloisesti vedessä kiinni jäätyneenä. Ehkäpä he tietävät mitä tekevät (paremminkin kuin leutojen talvien Suomessa).

    1. Grönlannissa on monilta osin ihan oma meininkinsä – niin myös veneiden kanssa 😀 Ne jäävät siihen talveksi, mutta ovatpahan keväällä heti valmiina vedessä, kun merelle taas pääsee. Kyläläiset kuulemma auttavat toisiaan veneiden pyydystyksessä, ja kai se on sitten ihan oma ohjelmanumeronsa tuolla 🙂

  3. On kyllä tosi sympaattisen oloinen paikka! Tulee aika paljon mieleen Huippuvuorten Longyearbyen ja seurailen yhtä siellä asuvaa tiktokkaajaa, niin tuo valon paljous ja vähyys on sielläkin samaa luokkaa. Niin sitä vaan ollaan sitten talvella viikkotolkulla ilman päivänvaloa ja kesällä paistaa senkin edestä!

    1. Täytyykin ottaa tuo tiktokkaaja seurantaan, kuulostaa mielenkiintoiselta! 🙂 Kivahan tuolla olisi kesää viettää ja nautia valosta!

  4. Tuo paikka ja maa on omalla bucket listalla. Jotenkin niin ääripää normaaleille matkareiteille. Teillä oli kai jo matkan hinnoittelusta juttua? Muistelin jossain vaiheessa katsoneeni lentoja ja ne ainakin oli melko hintavat tuonne. Ihana päästä Grönlantiin näin kuvien kera.

    1. Toivottavasti pääset pian itsekin fiilistelemään Grönlantia paikan päällä 🙂
      Täältä löytyy rahapostaus reissustamme (varoitus, kallista oli): https://www.reissukuume.net/2024/04/10/gronlanti-matkakulut/
      Ja täältä muut Grönlannin postaukset: https://www.reissukuume.net/category/pohjois-amerikka/gronlanti/

  5. Me osallistuimme Ilulissatissa pienelle kävelykierrokselle, jossa opas kertoi tarinoita elämästä Ilulissatissa – tutustutti kivasti tuohon ympäristöön ja elämään Grönlannissa vähän laajemminkin. Tässä, jos haluaisit lukea juttumme kyseisestä kierroksesta: https://meriharakka.net/2015/08/01/tarinoita-ilulissatista/

    1. Kiitos linkistä, kävin lukemassa! Teillä on selkeästi ollut paljon parempi ja mielenkiintoisempi kierros. Meidän retkellä opas ei kyllä kertonut mitään ylimääräistä, vain ne ”pakolliset” kustakin kohteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *