Kanta-Häme kaupallinen yhteistyö tapahtuma

Riihimäen Erämessut 2024

Joka toinen vuosi järjestettävät Erämessut rantautuivat jälleen tänä viikonloppuna Riihimäelle. Pääsimme mukaan messuhälinään sekä perjantaina että lauantaina, ja voi juku! Erämessuissa on kyllä jotain taikaa. Olen käynyt yhtä vuotta lukuun ottamatta (olin reissussa) kaikilla messuilla syntymästä tähän päivään asti, ja vieläkin jaksan innostua Erämessuista! 

Liput saatu: Riihimäen Erämessut

Kirjoitin vuoden 2022 Erämessu-vierailusta postauksen, jossa kumosin viisi ehkäpä yleisintä oletusta tapahtumaan liittyen. Moni mieltää Erämessut edelleen harmillisesti vain metsästäjien ja kalastajien tapahtumaksi, joten olen päättänyt ottaa elämäntehtäväkseni tuoda esiin myös retkeily- ja koirapuolta. Nekin nimittäin ovat messuilla vähintäänkin erinomaisesti edustettuina vuodesta toiseen!

Retkeily näkyi paitsi vaatteiden ja varusteiden myös kirjojen ja lehtien muodossa. Perjantaina bongasin muutaman mielenkiintoisen kirjan, jotka kuitenkin jossain mielenhäiriössä jätin ostamatta. Tänään liikkeellä oli niin paljon porukkaa, että tuntui kuin olisimme vain kulkeneet ”massan mukana”, joten ostokset jäivät tekemättä.

Monessa kojussa oli kuitenkin tuotteita tarjolla messuhinnoin, joten jos joku retkeilytarvike puuttuu tai kaipaisi päivitystä, kannattaa vielä huomenna suunnata messuille, jos Riihimäen suunnalla liikkuu! Aiemmista vuosista muistan ainakin sen, että joskus sunnuntaisin, juuri ennen messujen sulkeutumista tuotteita on saattanut saada erittäin huokeaan hintaan. Mietin itsekin, lähtisinkö vielä huomenna nopeasti pyörähtämään Riihimäellä…

Miten koirasi reagoisi, jos se kohtaisi karhun?

Olipa vuosi mikä tahansa, minut löytää takuuvarmasti katsomosta, kun konekarhutestaus alkaa. Testauksessa koirat pääsevät tutustumaan oikeaan, täytettyyn ja sähköistettyyn karhuun, jossa on mukana aidon karhun haju. Tarkoitus on nimensä mukaisesti testata koiran reagointia tähän metsän kuninkaaseen. Testi sopii kaikille koirille, eli myös seurakoirat ja sitä virkaa toimittavat ovat tervetulleita.

Erämessuilla testauksessa nähtiin usean eri koirarodun edustajia. On aina mielenkiintoista nähdä, miten koirat reagoivat nähdessään tai haistaessaan karhun. Pelkkä rotu ei vielä kerro, kuka koirista jähmettyy, kuka katoaa paikalta tai kenties käy kiinni karhuun. Joskus on myös huvittavaa nähdä, miten koirat jättävät omistajansa täysin pedon armoille. Voisin kuvitella, että oma mäyräkoirani Doris olisi juuri sellainen…

En tiedä kuvittelenko vain, mutta aiempina vuosina koiran käyttäytymistä on mielestäni kommentoitu tuomarin puolesta enemmän. Nyt oli aika hiljaista. Olisi ollut kiva kuulla ammattilaisen mielipide koirien työskentelystä, sillä nyt mentiin pitkälti oman mututuntuman varassa. Kaikkia koiria emme ehtineet katsoa, mutta mieleen jäi erityisesti karjalankarhukoira Jasmin, joka vaikutti varsin pätevältä karhukoiralta (heheh). Jasmin oli rohkea, muttei kuitenkaan liian innokas ja pysyi koko ajan hienosti ohjaajan ja karhun välissä. Toinen jo pelkästään nimensä ansiosta mieleen jäänyt koiruus oli saksanseisoja Vaari.

Ruoan perässä Riihimäelle

Erämessuilla on joka kerta älyttömän hyvää ruokaa tarjolla! Pakko myöntää, että juuri ruoka oli se syy, miksi lähdimme käymään messuilla vielä perjantai-iltana töiden jälkeen. Vaikken muuten syökään punaista lihaa, messuilla tulee syötyä aina kerran poronkäristystä ja perunamuusia – puolukkahillolla tietenkin. Tämä on sellainen perinne, josta en ole päässyt eroon, sillä poronkäristys ja Erämessut kuuluvat yhteen!

Toinen pakollinen ostos messuilta ovat muurinpohjaletut. Tänäkään vuonna ne eivät tuottaneet pettymystä (lämmin kesäpäivä ja muurinpohjalettu kaikilla höysteillä -kombo toimii aina!). Jotain mausta ehkä kertoo sekin, että muistin ottaa kuvan vasta siinä vaiheessa, kun lähes koko lettu oli syöty…

Kuten aina, onnistun kehittämään messuilla myös jonkinlaisen pakkomielteen. Viime kerralla (vuonna 2022) innostuin teltoista ja ostinkin sellaisen täysin heräteostoksena. Tänä vuonna himotuksen kohde oli huomattavasti kalliimpi, sillä huomasin haikailevani ensin kajakkien ja kanoottien perään, mutta tänään kiinnostus oli kääntynyt kunnon veneisiin (ja totta kai täysillä varusteilla)… Onneksi ”viikkorahat” eivät riitä moiseen. Nappasimme kuitenkin useamman esitteen mukaan, joten onpahan ainakin luettavaa ja haaveiltavaa ennen nukkumaanmenoa!

Ovatko Riihimäen Erämessut sulle tuttu tapahtuma? Olitko tänä vuonna (tai kenties aiempina vuosina) mukana? 

(3) Kommentit

  1. Eräily – eikä koiratkaan – ei ehkä olisi ihan juttuni, mutta poronkäristyksen ja muurinpohjalettujen takia voisin hyvinkin harkita poikkeavani, jos sattuisin noilla kulmilla sopivasti olemaan 🙂

  2. Olen kyllä jostain mainoksista messut noteerannut, mutta pakko myöntää, että ei ehkä ole itsellekään ihan se ykköstapahtuma. Tosin noita susi- ja karhutestejä jaksaisin katsella mielenkiinnosta, kun olen itsekin koirien kanssa niihin osallistunut. Hauska ohjelmanumero toteuttaa noin messuilla. Paitsi koiran omistajalla tietty kauheat paineet 😀

  3. Ooh, sähän oot ihan Erämessujen vakiokävijä! Mä oon käynyt lapsena isän kanssa, mut aikuisiällä en kertaakaan, vaikka teema kyllä kiinnostaakin suuresti. Oli tosi kiinnostava kuvaus, eli täytyy ottaa ensi kesän to do -listalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *