Ayia Napa Kypros

Kypros, Ayia Napa: 7 x parhaat nähtävyydet

Ennakkoluuloista huolimatta Ayia Napa ympäristöineen paljastui varsinaiseksi Välimeren aarreaitaksi. Kyproksen ”bilekaupungista” löytyy hurjan paljon kaikkea mielenkiintoista, ja mikä parasta, moni kohde oli helposti yhdistettävissä vaikkapa samalle kävelyreissulle. Tässäpä siis listattuna (omasta mielestäni) Ayia Napan parhaat nähtävyydet:

1. Veistospuisto

20 000 neliömetrin kokoinen veistospuisto on täynnä myyttisiä petoja ja muinaisia jumalia esittäviä moderneja veistoksia, joita ihaillessa aika tuntuu suorastaan lentävän. Puisto koostuu yli 50 eri puolilta maailmaa olevan taiteilijan teoksista. He ovat osallistuneet Ayia Napan kunnan vuosittain järjestämään veistostapahtumaan, josta heidän tekeleensä ovat päässeet mukaan. Kokoelman laajentaminen onkin jatkuva projekti, joten puisto elää ja muuttuu koko ajan.

Veistospuiston vierestä löytyy myös kaktuspuisto, jossa esitellään saaren erilaisia kaktuksia ja kuivattuja kasvilajikkeita. Molemmat puistot ovat ilmaisia ja avoinna ympäri vuorokauden, joten niihin voi mennä milloin itse haluaa.

2. Rakkauden silta

Rakkauden silta on varmasti Ayia Napan suosituin nähtävyys. Kyseessä on lyhyen matkan päässä keskustasta merenrannalla sijaitseva kaunis kivimuodostelma, joka tosiaan muistuttaa siltaa. Silta on Veistos- ja Kaktuspuiston läheisyydessä, joten näihin kaikkiin kolmeen nähtävyyteen on helppo käydä tutustumassa yhdellä kertaa.

Uskomuksen mukaan, jos sillalla suutelee rakkaansa kanssa ja esittää samalla toiveen, toive toteutuu. Silta onkin monien rakastavaisten ja hääparien suosima kuvauslokaatio. Käydessäni kohteessa siellä oli aika paljon porukkaa, ja jouduinkin odottamaan jonkin aikaa, ennen kuin sain mahdollisimman ”ihmisvapaan” kuvan.

3. Ayia Napan luostari

Ayia Napan luostari eli ”Pyhän metsän luostari” on perustettu todennäköisesti jo keskiajalla. Paikan ympärillä on aikoinaan ollut ihan kunnon metsikkö, ja siksi luostari on omistettu ”Metsän Neitsyt Marialle” (Panagía tis Nápis), mistä se on saanut lopulta nimen Ayia Napa, ”Pyhä Metsä”. Luostari on ollut olemassa viimeistään vuodesta 1366, mutta nykyiset luostarirakennukset ovat peräisin venetsialaisvallan ajalta 1400-luvulta. Luostari on ollut asumaton 1700-luvulta lähtien. Nykyinen Ayia Napan kylä, joka on kehittynyt paikalle 1700-luvulta lähtien, on saanut nimensä luostarista.

Minulla kävi huono tuuri, sillä luostari oli remontissa ja kokonaan suljettu yleisöltä (6/2024). Koetin kysellä raksamiehiltä, milloin homma on valmis, mutta vastaus oli kovin ympäripyöreä ”Jonain päivänä”. En siis jäänyt pidättelemään hengitystäni, vaan jatkoin matkaa. Ulkopuolelta luostari näytti melko pieneltä, mutta varsin sympaattiselta. Myös pihapiiri suurine puineen olisi kiinnostanut.

Luostarin vierestä löytyy I <3 Ayia Napa -kyltti, jossa parveili paljon turisteja. Mikäli tämä kiinnostaa, kyltti ja luostari on helppo yhdistää samaan reissuun.

4. Nissi Beach

Nissi Beach tuntui todella luotaantyöntävältä, sillä en voi sietää ruuhkaisia turistirantoja. Mielestäni rannasta ja koko merestä menee idea, jos joka paikassa on ihmisiä, aurinkovarjoja ja -tuoleja sekä liikaa ääntä. Mutta niin vain suuntasimme kolmantena lomapäivänä Nissi Beachille, ja kaikista ennakkoluuloistani huolimatta paikka oli mielestäni ihan kiva. Kerta riitti, mutta sain siellä kulutettua kokonaisen päivän. Aika hyvä suoritus, eikö?

Nissi Beachilta löytyy oikeastaan kaikkea mahdollista: ravintoloita, kahviloita, erilaisia vesiurheilumahdollisuuksia sekä tietenkin ihanaa turkoosia merta, joka soveltuu erinomaisesti snorklaukseen sekä vaaleaa, hienon hienoa hiekkaa. Ranta syvenee todella hitaasti, joten se soveltuu myös pienille lapsille. Lisäksi rannan yhteydessä on pikkuruinen saari, jonne pääsee kahlaamalla – ja ilmeisesti joskus jopa kävellen.

Rannalle on myös myönnetty oikeus käyttää EU:n Blue Flag -tunnusta merkkinä kirkkaasta ja puhtaasta vedestä. Yllätyin muutenkin siitä, miten siistiä kaikkialla oli. Rantahiekassa ei ollut tupakantumppeja tai muoviroskaa ja roskiksia oli ylipäätään tarjolla runsaasti. Minulle on jäänyt pienet traumat yhdeltä Espanjan-reissultamme, jolloin noustessani merestä jalkoihini oli liimautunut käytettyjä terveyssiteitä ja laastareita sekä siimaa ja kosteuspyyhkeitä…

5. Parko Paliatso Luna Park

Vuonna 1999 perustettu huvipuisto Luna Park tarjoaa viihdettä aikuisille ja lapsille. 30 000 m2 suuruinen huvipuisto on Kyproksen suurin, ja siellä on yli 25 erilaista laitetta. Puiston suurin ja suosituin nähtävyys on ehdottomasti Sling Shot, joka on Euroopan korkein ”heittoistuin”.

Alueelle on vapaa pääsy ja siellä on kiva viettää iltaa ihan vain fiilistellen yleistä tunnelmaa. Laitteisiin pääsee joko rannekkeella tai poleteilla, joita voi ostaa pienistä kioskeista ympäri huvipuistoa. Vaikkei laitteissa riekkuminen muuten olisi juttusi, suosittelen kuitenkin testaamaan maailmanpyörän! Sieltä on huikeat näkymät kaupungin ylle ja moni tuttu paikka näyttää aivan erilaiselta uudesta perspektiivistä. Seurueemme pikkuihmiset rakastuivat maailmanpyörään, ja kävimmekin siellä useampana iltana. Oli muuten erikoista, miten kierrosten määrä ja nopeus vaihtelivat illan mukaan! Välillä maailmanpyörän vaunut liikkuivat todella hitaasti ja välillä taas mentiin aikamoista kyytiä.

6. Veneretket ja risteilyt

Ayia Napan satamassa on kymmenittäin veneitä odottamassa innokkaita turisteja! Valinnanvaraa riittää, vaikka loppupeleissä tuntuikin siltä, että kaikki tarjoavat hyvin samanlaista ohjelmaa, jossa kierretään tutut nähtävyydet meriltä käsin. Pysähdyksissä ja uintiajoissa oli ehkä eniten heittoa.

Kannattaa tutustua tarjontaan hyvin ja miettiä, mikä veneretki on itselle paras. Sekä suhtautua hieman skeptisesti lupauksiin kilpikonnista ja delfiineistä sekä muista eläimistä. Emme koko viikon aikana kuulleet, että kukaan olisi onnistunut näkemään yhtään eläintä veneretken yhteydessä. Onnistuin itse bongaamaan delfiinejä sattumalta eräällä kävelylenkillä, mutta otukset olivat niin kaukana, etten saanut otettua ainuttakaan järkevää kuvaa. Kannattaa myös varmistaa, onko veneretki tai risteily sellainen, missä musiikki pauhaa täysillä koko matkan ajan. Näitäkin nimittäin löytyy (ja itselleni ne olisivat olleet kauhistus).

Kävin viikon aikana testaamassa yhden veneretken, josta kirjoitan vielä oman erillisen postauksensa. Yleisesti sanottakoon, että merellä olo on aina ihanaa, mutta kannattaa hyvin tarkasti lukea, mitä esitteissä sanotaan. Mitään ekstraa ei ole luvassa ja monet markkinointitekstit ovat kaunisteltuja…

7. Waterworld Ayia Napa

Waterworldista on nopeasti tullut yksi Kyproksen suosituimmista turistinähtävyyksistä, ja siellä on vieraillut tähän mennessä yli neljä miljoonaa vierasta. Puisto on saanut yli 25 kansainvälistä palkintoa muun muassa mielikuvituksestaan, markkinointistrategioistaan ​​ja ulkonäöstään. Puiston teemana on antiikin Kreikka mytologioineen ja se näkyy kaikkialla puistossa. Puistoa on myös rakennettu ja rakennetaan edelleen vaiheittain, jolloin se on pystynyt tarjoamaan joka vuosi vierailleen jotain uutta – ja voinut näin houkutella vanhoja kävijöitä tulemaan uudestaan.

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi puisto on saanut kävijöiltä erityiskiitosta turvallisuudesta ja puhtaudesta. Hengenpelastajia onkin puistossa todella paljon, ja oikeastaan niiden ympäröiminä ollaan koko ajan. Siisteys taas näkyy paitsi altaissa ja laitteissa myös vessoissa, joissa on (kerrankin) mukava käydä. Monesti kun ne ovat tällaisissa vesipuistoissa hieman niin ja näin…

Puistosta löytyy ihan kaikkea. On erilaisia ”jokia”, joiden mukana mennään renkailla, erilaisia pomppupatjoja lapsille, teemasuihkuja, pieniä mäkiä, liaaneja sekä aaltoallas ja tietysti ne tärkeimmät, eli älytön määrä erilaisia ja toinen toistaan vauhdikkaampia liukuja. Lisäksi puistosta löytyy useita baareja ja ravintoloita, joista taatusti löytyy jokaiselle jotakin.

Toisin kuin monet muut Ayia Napan teemapuistot, vesipuisto sulkee ovensa jo kello 18 joka päivä. Tämä on hyvä pitää mielessä, sillä ainakin meille noin aikainen sulkemisaika aiheutti päänvaivaa ja tuntui tulevan aina liian aikaisin.

Siinäpä muutama nähtävyysvinkki, jotka itse totesin lomallani toimiviksi ja mielenkiintoisiksi. Olivatko nämä Ayia Napan nähtävyydet sinulle tuttuja entuudestaan? 

Osa postauksen kuvista: Adobe Stock

Lue myös:

(1) Kommentti

  1. […] Kypros, Ayia Napa: 7 x nähtävyydet […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *