Georgia

Faktoja Georgiasta, vuorten valtakunnasta

Uzbekistanin postaukset eivät ole vielä valmiita, mutta loikataan nyt välillä Georgiaan, jonne matkustin toukokuussa Georgia Travelin mukana noin viikoksi. Georgia ei ehkä ole monelle se ensimmäinen vaihtoehto matkakohdetta mietittäessä, mutta tämä pieni ja monipuolinen maa onnistuu silti hurmaamaan monet matkailijat vuorillaan, viineillään ja vieraanvaraisuudellaan.

Ennen kuin hyppään tarkemmin reissuun ja sen sisältöön, niin tässä tulee tuttuun tapaan hieman faktoja Georgiasta – tai Sakartvelosta, kuten paikalliset sitä kutsuvat!

1. Georgia, Sakartvelo vai joku muu?

Georgian eri nimien alkuperästä on olemassa useita eri teorioita, ja listaan nyt niistä kolme suosituinta. Maan omakielinen nimi on Sakartvelo ja georgialaisten omakielinen nimitys kartveli. Nimet ovat peräisin Kartlin historialliselta alueelta, mikä taas on nimetty georgialaisen ”kantaisän” eli Kartlosin mukaan.

Georgia-nimen on nähty perinteisesti saaneen alkunsa Euroopassa joko kreikan maanviljelijää tarkoittavasta sanasta geōrgos tai sitten Pyhästä Yrjöstä (Georgios). Pyhä Yrjö on Georgian suojelupyhimys, ja häneen liittyvä usko on ollut paikoin hyvinkin vahva, joten tämä tuntuu varsin loogiselta.

Todennäköisimmin Georgia-nimi on kuitenkin peräisin persialaisten georgialaisista käyttämästä nimityksestä gurğ. Myös venäläinen nimi maalle, Gruzija lienee tullut persiasta, ja sitä on käytetty venäjässä jo ainakin 1300-luvulla. Venäjästä lainattua muotoa Gruusia on käytetty myös Suomessa Neuvostoliiton hajoamiseen saakka.

2. Maailman syvin luola

Georgia on luolaintoilijoiden paratiisi! Länsi-Kaukasuksella sijaitsee 2212 metriä syvä Verevkinan luola, jota pidetään jopa maailman syvimpänä luolana. Se löydettiin vasta vuonna 1968, kun neuvostoliittolaiset tutkijat liikkuivat 115 metrin syvyydessä ja totesivat käytävien jatkuvan syvemmälle. Vuonna 2017 venäläinen retkikunta kävi Verjovkinan luolan pohjalla, jossa luola haaroittuu edelleen useiksi sokkeloisiksi käytäviksi. Jos siis ollaan tarkkoja, ei vieläkään tiedetä varmaksi, miten syvä luola lopulta on, sillä joku sokkeloista voi laskeutua vieläkin alemmas.

Verevkina ei ole ainoa laatuaan, sillä maapallon neljä syvintä tunnettua luolaa on löydetty Georgiasta. Toiseksi syvin on Kruberan eli Voronjan luola, jonka pohja on 2199 metrin syvyydessä maanpinnasta. Georgian syvien luolien taustalla on pohjavesi, joka on tuhansien vuosien aikana uurtanut kulkuväyliä kalkkipitoiseen kallioperään.

3. Georgian viinialuetta kutsutaan viinin syntypaikaksi

Georgialaiset ovat tehneet viiniä jo yli 8000 vuoden ajan. Tarinan mukaan viini syntyi vahingossa, kun rypälemehua säilytettiin maahan haudatuissa saviastioissa talven yli. Tätä perinteistä valmistustapaa kutsutaan nimellä kvevri, ja se löytyy jopa UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön listalla.

Georgian ollessa osa Neuvostoliittoa, viinituotanto keskittyi suuriin volyymeihin ja viljelyala oli noin viisi kertaa suurempi kuin nykypäivänä. Georgian itsenäistymisen jälkeen taas keskityttiin elvyttämään lähes kokonaan kadonneita rypälelajikkeita ja tuottamaan suurien volyymien sijaan laatuviinejä.

4. Euroopan korkeimmat kylät

Ushgulin kylä sijaitsee 2 200 metriä merenpinnan yläpuolella, ja sen sanotaan olevan koko Euroopan korkein asuttu kylä. Lisäksi Ushguli on myös UNESCOn maailmanperintökohde.

5. Erityislaatuinen kieli

Georgian kieli on monella tapaa uniikki. Siinä ei ole sukupuolia, isoja kirjaimia eikä se ole juurikaan muuttunut vuosisatojen aikana. Georgialla on myös oma 33-kirjaiminen aakkostonsa.

6. Patikointia ja laskettelua

Georgiassa korkeimmat vuorenhuiput kohoavat yli 5000 metriin, joten ei ihme, että patikoijat rakastavat maata. Georgiasta löytyy myös kuusi laskettelukeskusta. Ne tarjoavat paitsi edullisemmat hinnat myös Alppeja ruuhkattomammat rinteet.

7. Ensimmäiset eurooppalaiset?

Dmanisin alueelta on löytynyt kaksi 1,8 miljoonaa vuotta vanhaa ihmiskalloa, Zezva ja Mzia. Heidän uskotaan olevan tärkeä linkki Afrikan ja Euroopan varhaisten ihmisten välillä.

8. 12 ilmastovyöhykettä yhdessä maassa

Rannikon subtrooppisista olosuhteista alppimaisiin vuoristomaisemiin. Georgia on yksi maailman ekologisesti monimuotoisimmista maista. Pieni koko hämää, sillä ilmasto vaihtelee suuresti eri puolilla maata, ja ilmastovyöhykkeet riippuvat korkeudesta ja etäisyydestä Mustaltamereltä.

9. Tbilisin nimi tarkoittaa suomeksi “lämmintä paikkaa”

Pääkaupungin nimi juontaa juurensa luonnollisista kuumista lähteistä, jotka löydettiin 400-luvulla. Niiden ansiosta Tbilisi sai ”lämmintä paikkaa” tarkoittavan nimensä.

Oletko käynyt ennen Georgiassa? Miltä maa mielestäsi vaikuttaa?

Kuvat: AdobeStock

Lue myös:

(3) Kommentit

  1. Georgia osoittautui kyllä todella mielenkiintoiseksi maaksi. Muutama uusi fakta tässä kuitenkin itselleni taas tuli 🙂

    1. Kiva kuulla! Olin ihan varma, että nämä faktat olisivat jo liian tuttua juttua meidän reissuporukalle 😀 Mutta kiva olla väärässä!

  2. […] Faktoja Georgiasta, vuorten valtakunnasta […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *